Cum se va prezenta România la Pireu

Ciprian Marica, în meciul Romania-Ungaria, la 6 septembrie 2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
P. P.
15.11.2013

După aproape 20 de ani de absenţă de la un turneu final mondial, România va disputa vineri seară, la Pireu, prima manşă din dubla de baraj cu Grecia. Brazilia ne aşteaptă, toată lumea speră la calificare, jucătorii siguri au visat de două nopţi acest joc iar Piţurcă le ştie şi pe cele bune şi pe cele rele. Să vedem cum se prezintă România la unul din cele mai importante meciuri din ultimul deceniu pentru selecţionata tricoloră.

Istoria meciurilor dintre cele două reprezentative este de partea României, cel puţin statistic. Tricolorii au mai întâlnit adversarii din această seară de 30 de ori, 17 dintre partide fiind încheiate cu victoria, 8 la egalitate şi numai 5 înfrângeri.

Chiar dacă cifrele nu pot influenţa foarte mult meciul de diseară, golaverajul este clar în favoarea noastră, 67-31. Ultima dispută, a avut loc în 2011, un amical desfăşurat în Austria, atunci când tricolorii s-au impus cu scorul de 3-1.

Şi dacă istoria întâlnirilor directe ne recomandă, elenii au fost campionii Europenelor din 2004, Olympiakos rupe norma în Liga Campionilor, şi evoluţia lor din grupa D, încheiată pe locul doi cu 25 de puncte, la egalitate de puncte cu locul 1, Serbia, ne cam dă de gândit.

Victor Piţurcă nu s-a decis încă asupra formulei de start în trei privinţe, mai ales că se încearcă o formulă ofensivă, diferită de abordările din meciurile din deplasare pe care o avea în faza grupelor.

Printre mutările plănuite de tehnician este introducerea în primul 11 a lui Alexandru Maxim, în spatele vârfului, pe postul ocupat în ultimul timp de ”Motan”. Această schimbare însă ridică multe semne de întrebare, Stancu fiind unul din favoriţii lui ”Piţi” în această competiţie. Comparativ, mijlocaşul lui Stuttgart, a strălucit în fiecare meci din Bundesliga iar execuţiile sale precise pot aduce un plus echipei în fazele fixe. De curând, Maxim a fost intitulat de presa germană, cel mai bun pasator din Bundesliga în acest sezon, peste Riberry, Lewandoski şi Reus.

Tot la mijlocul terenului, Bănel Nicoliţă este văzut ca favoritul pentru banda dreaptă, viteza fotbalistului fiind tocmai bună de valorificat în condiţiile în care adversarul său direct, Samaras, nu aleargă foarte mult.

„Bănel are o capacitate de efort fantastică, e echilibrat ofensiv-defensiv, iar flancul stâng al grecilor este unul destul de vulnerabil. Acolo va juca Samaras, un fotbalist care nu aleargă foarte mult, iar fundaş de bandă va fi Holebas, cel care urcă în atac în dese rânduri. Nicoliţă ar putea să îi surprindă, având în vedere viteza sa”, explică selecţionerul.

Tătăruşanu este marele incert, însă locul său poate fi luat foarte bine de către Pantilimon care este într-o formă de zile mari după titularizările recente de la Manchester City. Forma fizică a stelistul este recomandată de medici ca fiind „apt de joc”, însă Victor Piţurcă nu s-a hotărât încă privind titularizarea acestuia.

Cea mai probabilă abordare din această seară va fi probabil un 4-5-1, cu trei mijlocaşi ofensivi în spatele unui vârf împins. Formula de start a Greciei din această seară, include în mare parte jucători masivi, înalţi, buni la faze fixe şi duelurile aeriene, care pot presta un joc defensiv de calitate fără să neglijeze absolut deloc faza atacului. Însă un joc de pase rapid, flancurile mobile şi tehnica superioară îi poate „deschide” în orice moment oricât de tare ar fi nuca din Pireu.

Formula de joc va fi formată din: Tătăruşanu – Rât, Gardoş, Goian, Măţel – Tănase, Lazăr, Maxim, Bourceanu, Nicoliţă – Marica.

Rezerve: Pantilimon, Lobonţ – Găman, Luchin, Latovlevici, D. Grigore, Cociş, Torje, Hoban, M. Niculae, B. Stancu, Grozav, Keşeru .

Formula de start a Greciei: Karnezis – Torosidis, Papastathoupolous, Siovas, Holebas – Maniatis, Katsouranis, Samaris – Salpingidis, Mitroglou, Samaras

Rezerve: Sifakis, Kapino - Vyntra, Tzavellas, Manolas, Karagounis, Tziolis, Ninis, Christodoulopoulos, Tachtsidis, Gekas

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor