Cum răspunde SRI la ameninţările teroriste ale lui Omar Bakri

Omar Bakri. (- / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.10.2012

Sorin Săva, purtătorul de cuvânt al SRI, a afirmat joi că declaraţiile şeicului sirian Omar Bakri privind viitoare atentate teroriste pe teritoriul României reprezintă o ameninţare generală şi nu una directă, iar SRI o va analiza în cooperare cu partenerii săi externi.

"Declaraţiile respectivului şeic nu fac decât să confirme evaluările SRI. Vă amintesc declaraţiile domnului George Maior care a spus că riscul ameninţărilor teroriste este în creştere şi că Serviciul Român de Informaţii se concentrează mai mult decât în alţi ani pe acest fenomen", a declarat Sorin Săva pentru RTV.

Purtătorul de cuvânt al SRI a evidenţiat că declaraţiile şeicului nu implică un atac terorist iminent în România. "Ameninţarea este una generală, nu una directă privind România. Nu este o ameninţare iminentă, dar este în creştere (...) Aş vrea să nu exacerbăm ce a spus şeicul. SRI a luat toate măsurile pentru cunoaşterea situaţiilor cu potenţial terorist", a adăugat Săva.

Acesta a scos în evidenţă faptul că SRI colaborează foarte bine cu DIICOT şi cu partenerii săi externi în combaterea terorismului, punându-se accent pe monitorizarea fluxurilor financiare ce ar putea finanţa acţiuni teroriste, pe circulaţia persoanelor suspecte, dar şi pe prevenirea constituirii de celule teroriste în România.

Nu creşte nivelul de alertă

"Până acum în România a fost linişte, iar în bună măsură acest lucru s-a petrecut şi datorită SRI", a susţinut Sorin Săva. Acesta a concluzionat că deocamdată nu există informaţii care să conducă la creşterea nivelului de alertă peste nivelul "precaut".

Clericul sirian Omar Bakri, unul dintre liderii militanţi islamişti, a declarat că România, alături de Bulgaria, este o ţintă legitimă, deoarece cele două state participă cu trupe la războiul din Afganistan. Într-un interviu acordat ziarului bulgar "24 Ceasa", şeicul a susţinut că România este un tărâm islamic care va trebuie recuperat în final de musulmani, trimiterea fiind la faptul că Balcanii s-au aflat sub ocupaţie otomană pentru mai bine de patru secole.

"Dacă islamul a intrat odată pe un tărâm, acesta devine islamic şi musulmanii sunt obligaţi să-l elibereze într-o zi. De exemplu, Spania este pământ islamic, la fel şi Europa de est: România, Albania, Macedonia, Serbia, Kosovo şi Bosnia", a precizat Omar Bakri.

"Dar din cauza trupelor sale din Afganistan şi Irak şi din cauza colaborării sale militare cu Israelul, Bulgaria devine şi o ţintă legitimă. Noi credem că putem face atentate în inima Bulgariei. Putem să facem acest lucru şi în România şi în alte state. Asta depinde de tactica şi de strategia concretă", a precizat clericul Omar Bakri.

Expulzat din Arabia Saudită, Bakri a primit azil politic din partea Marii Britanii, stat care l-a "adăpostit" timp de 19 ani. Sirianul a fost nevoit să părăsească teritoriul britanic în anul 2004, imediat după atentatele din Londra, în prezent aflându-se în Liban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor