Cum poate bloca Traian Băsescu Constituţia USL

Traian Băsescu (Epoch Times România)
Epoch Times România
14.06.2013

Traian Băsescu cere referendum pentru Parlament unicameral cu cel mult 300 de parlamentari.

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat împotriva revizuirii Constituţiei, propusă de USL şi a anunţat iniţierea unui nou referendum. Prin acest referendum se doreşte trecerea la Parlament unicameral cu maxim 300 de parlamentari.

Surse din interiorul USL au explicat pentru Agenţia r/News care sunt temerile lor privind pârghiile pe care le are la dispoziţie Traian Băsescu pentru a bloca adoptarea proiectului noii Constituţii.

Până la momentul în care se organizează referendumul pentru revizuirea Constituţiei, viitoarea Lege fundamentală trebuie să mai treacă prin procedurile parlamentare. După ce se adoptă raportul în Comisia de revizuire, acesta va merge la Senat.

Aici vor avea loc dezbateri asupra proiectului de Constituţie. Sursele citate consideră că aceste proceduri din Senat s-ar putea întinde până la finalul actualei sesiuni parlamentare (n.r. 29 iunie).

După finalizarea dezbaterilor din Senat, proiectul de Constituţie va merge la Camera Deputaţilor. Dezbaterile în Cameră ar putea avea loc la începutul viitoarei sesiuni parlamentare, respectiv în luna septembrie.

După votul de la Cameră, proiectul va ajunge pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale. În eventualitatea în care judecătorii CCR vor identifica articole neconstituţionale, proiectul va fi trimis la Parlament pentru a se face modificările de rigoare.

După ce acest proces se va finaliza, noua Constituţie va ajunge în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Constituţia este în mâinile preşedintelui

După adoptarea în plenul reunit, noua Constituţie va ajunge la Cotroceni pentru promulgare. Preşedintele are dreptul să retrimită o singură dată proiectul la Parlament, după care este nevoit să adopte Constituţia.

Toate aceste proceduri ar putea fi prelungite de preşedintele Traian Băsescu pentru a avea posibilitatea să organizeze înainte referendumul iniţiat de el pentru reducerea numărului de parlamentari.

În acelaşi timp, pentru a-şi asigura reuşita adoptării Constituţiei revizuite, USL a demarat un proiect legislativ prin care se prevede reducerea pragului la referendum la 30%. Această lege se află la Curtea Constituţională şi aşteaptă avizul judecătorilor. Proiectul va fi trimis la Parlament, iar apoi la Cotroceni spre promulgare. Adoptarea acestei legi este esenţială pentru USL.

Sursele citate se tem însă de faptul că preşedintele Traian Băsescu poate tergiversa adoptarea acestei legi. El poate retrimite legea la Parlament, înainte de a fi nevoit să o promulge. În Constituţie însă nu se prevede termenul până la care preşedintele trebuie să promulge sau să retrimită o lege la Parlament, odată ce aceasta a ajuns la Cotroceni.

Crin Antonescu a luat în calcul varianta în care Traian Băsescu retrimite Parlamentului legea prin care se reduce pragul la referendum. „Preşedintele are acest drept, această prerogativă. Nu e de acord, nu promulgă legea, o retrimite la Parlament. La Parlament, în ce priveşte USL, poziţia nu se va schimba. Vom retrimite preşedintelui legea la fel şi va trebui să o promulge”, a declarat Antonescu.

În acest scenariu, preşedintele ar putea trage de timp pentru a forţa organizarea referendumului care cere Parlament unicameral înaintea celui de revizuire a Constituţiei, iniţiat de USL.

Conform Legii referendumului, preşedintele este cel care fixează data unui referendum pe care l-a iniţiat. ”Problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de Preşedintele României, prin decret”, se arată la articolul 11, alineat 2 al legii referendumului.

Sursele citate mai spun că, eventuala validare a referendumului iniţiat de preşedinte ar putea forţa USL să treacă în viitoarea Constituţie şi Parlament unicameral cu 300 de membri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor