Regionalizarea, la pachet cu Constituţia. Prevederile USL din noua Lege fundamentală

Planul de impartire teritoriala a Romaniei
Planul de impartire teritoriala a Romaniei (The Epoch Times)
Epoch Times România
14.06.2013

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat o serie amendamente privind regionalizarea.

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat o serie de amendamente care anticipează procesul de regionalizare al României. Dacă noul proiect de Constituţie va trece la referendum, odată cu acesta vor fi adoptate şi prevederile privind regionalizarea.

Prin amendamentele depuse la Comisia de revizuire a Constituţiei, USL a introdus în proiectul noii Legi fundamentale şi termenul de regiune, ca unitate administrativ-teritorială a României.

Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe, judeţe şi regiuni. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii”, se arată la articolul 3, alineat 3, al viitoarei Constituţii.

De asemenea, au fost prevăzute şi atribuţiile Guvernului privind conducerea viitoarelor regiuni. ”Guvernul numeşte un prefect şi un subprefect în fiecare regiune, şi câte un subprefect în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti”, se arată la articolul 123, alineat 1, al viitoarei Constituţii.

Articolul 122, indice 1 al noii Constituţii va stipula şi atribuţiile regiunilor, dar şi ale prefecţilor şi subprefecţilor de regiune:

(1) Consiliul regional este autoritatea administraţiei publice pentru coordonarea activităţii consiliilor judeţene, în vederea realizării serviciilor publice de interes regional.

(2) Consiliul regional este ales şi funcţionează în condiţiile legii.

Regionalizarea schimbă Parlamentul

Dacă se va defintiva procesul de regionalizare, acesta va avea efecte şi asupra organizării Parlamentului. Liderii USL au propus ca viitoarea legislatură să sufere două modificări importante: Camera Deputaţilor va avea doar 300 de membri, iar Senatul va deveni Camera Regiunilor.

Senatul devine o Cameră care va reprezenta colectivităţile locale. Este posibil ca mandatul pentru cele două Camere să fie diferenţiat ca timp, iar primele alegeri pentru Camera Regiunilor să aibă loc mai devreme decât cele pentru Camera Deputaţilor.

Regionalizarea, la pachet cu Constituţia

Prevederile introduse în proiectul noii legi Fundamentale vor fi supuse votului popular la referendumul care vizează modificarea Constituţiei. Dacă va trece Constituţia, automat se va adopta şi regionalizarea.

”Cine votează pentru revizuirea Constituţiei la referendum înseamnă că agreează în toalitate această Constituţie. Nu se poate vota doar pe anumite capitole. Dacă trece, trece cu tot cu regionalizare”, a explicat senatorul PSD Toni Greblă, membru în Comisia de revizuire a Constituţiei.

Preşedintele Traian Băsescu se opune revizuirii Constituţiei în varianta propusă de Parlament şi a iniţiat procedurile pentru iniţierea unui referendum prin care cere reducerea numărului de parlamentari la 300 şi Parlament unicameral.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor