Cum ne menţinem concentrarea

Copii
Copii (Pixabay.com)

"Puterea de concentrare este legată de voinţă şi autodisciplină." - Herbert Harris.

Concentrarea poate avea loc doar când ne focusăm pe o singură problemă, acceptăm o singură opţiune şi le negăm pe toate celelalte. Cu alte cuvinte, pentru a ne concentra, eliminarea este o condiţie obligatorie. După cum spune Tim Ferriss, "Ceea ce nu faci determină ceea ce poţi face".

Atenţia este cheia obţinerii concentrării, pentru că a nu accepta alte opţiuni vă deschide abilitatea de a reuşi să faceţi un singur lucru.

În viaţa noastră de zi cu zi, este foarte important să învăţăm să ne concentrăm. Având o bună capacitate de concentrare, putem fi mai eficienţi atunci când îndeplinim orice sarcină. Cu o concentrare bună obţinem multe beneficii: îmbunătăţirea memoriei, eficienţă în luarea deciziilor, precizia şi agilitatea în provocările zilnice, abilitatea de a face o selecţie a gândurilor, întăreşte încrederea de sine şi voinţa. Concentrarea are un rol important în practicarea meditaţiei.

Pentru a clarifica aspectele şi circumstanţele care permit îmbunătăţirea concentrării, vom prezenta câteva strategii şi tehnici - studiate şi comentate de specialişti - care vă pot ajuta să vă îmbunătăţiţi aceste abilităţi utile în viaţa zilnică.

Dormiţi suficient

Atunci când dormim, creierul efectuează o "resetare" a anumitor funcţii, pregătindu-ne ca a doua zi să putem procesa informaţii. Totodată, somnul de opt ore este, de asemenea, foarte bun pentru memoria noastră pe termen lung.

Este esenţial să dormim numărul necesar de ore, pentru ca starea noastră mentală să fie suficient de clară pentru menţinerea atenţiei. Când suntem obosiţi sau am dormit prost, procesele mentale asociate cu memoria şi focalizarea nu pot da randament 100%.

Practicaţi meditaţia

Potrivit studiilor, practicarea meditaţiei scade stresul - prin controlul gândurilor şi estomparea grijilor inutile - şi îmbunătăţeşte puterea de concentrare. Gândurile negative şi emoţiile sunt o reflexie a deficienţelor pe care le avem, deci dacă le analizăm şi încercăm să le eliminăm, să le tratăm mai uşor, gândurile nu vor mai fi atât de puternice.

Practicarea meditaţiei creşte activitatea din zonele creierului asociate cu puterea de concentrare şi cu luarea deciziilor.

Scrieţi cu pixul pe hârtie

Dacă vom scrie de mână, creierul nostru va face un efort mai mare pentru a se concentra şi va ţine minte mai uşor datele şi notele scrise de noi înşine. Ne concentrăm mai bine atunci când vom scrie ideile, constituind un ajutor pentru memoria noastră pe termen lung, care va putea să salveze acele date pentru mai mult zile şi chiar săptămâni.

Gestionaţi stresul

Sunteţi predispuşi la stres? Atunci capacitatea de concentrare este foarte limitată. Mintea noastră trebuie să se bucure de o stare mentală care nu este nici prea relaxată (care ne-ar duce la somnolenţă şi păstrarea datelor de calitate inferioară) sau hiperactivă (caz în care noi pur şi simplu nu am putea să ne concentrăm asupra unei singure sarcini).

Pentru a gestiona stresul, există unele trucuri simple, precum strângerea pumnului sau a unei mingi antistres timp de un minut. Acest act va elibera tensiunile noastre o lungă perioadă. Dar dacă sunteţi supuşi unui stres permanent, cel mai bine este să lucraţi pentru a rezolva problema. De asemenea, este important să avem sănătate fizică bună: corpul trebuie hidratat şi menţinut în stare fizică bună prin practicarea unor sporturi.

Jucaţi şah

Dacă vorbim despre creşterea concentrării, să nu uităm şahul - sportul minţii. Acest joc necesită o mare capacitate de concentrare pentru a analiza fiecare situaţie care apare pe tablă, a lua decizii înţelepte şi a anticipa mişcările adversarului. Acest lucru a fost confirmat de multe studii făcute de a lungul anilor. Este o activitate perfectă de a dezvolta atât abilităţi, cât şi capacitatea de a raţiona logic şi strategic.

Evitaţi distragerea şi găsiţi un loc adecvat, potrivit

Când încercăm să ne concentrăm asupra unei sarcini, este o idee bună să încercăm să împiedicăm stimulii externi şi nedoriţi să ne distragă atenţia. De exemplu, dacă studiaţi, este ideal să o faceţi în tăcere, cu o lumină adecvată şi, bineînţeles, fără televizor sau cu o altă distragere similară în fundal.

Zgomotul ambiental afectează performanţa noastră dacă îndeplinim o sarcină care necesită concentrare (de exemplu, un examen). Cu cât mediul este mai puţin zgomotos, cu atât abilităţile cognitive vor fi mai puternice.

Dacă doriţi să vă concentraţi 100% asupra unei probleme, este bine să găsiţi un spaţiu confortabil fără elemente perturbatoare. În ceea ce priveşte zgomotul, există oameni care îşi pot menţine concentrarea când în jur este zgomot, atâta timp cât acesta nu este foarte puternic sau monoton, dar această abilitate nu se întâlneşte în mod obişnuit.

De asemenea, este important ca temperatura locului în care ne aflăm să nu fie nici prea rece şi nici prea caldă. La o tempertură de 20° - 23º, aproape toată lumea se simte confortabil.

Planificaţi priorităţile

Nimic nu afectează mai mult concentrarea ca o rutină dezorganizată şi haotică. Trebuie să planificaţi şi să ordonaţi priorităţile zilnice. Dacă ştim exact ce trebuie să facem şi cum, sarcina devine mai uşoară, iar starea noastră de direcţionare este cea mai potrivită pentru a aborda fiecare problemă cu succes.

Alte tehnici care vă pot ajuta mult în concentrare: învaţaţi tot timpul ceva nou; puneţi-vă creierul la contribuţie; hidrataţi-vă; faceţi multă mişcare; concentraţi-vă pe acţiunea prezentă; nu vă forţaţi să faceţi lucruri care nu vă reprezintă.

Există oameni care sunt capabili să rămână concentraţi mai multe ore fără să prezinte semne de oboseală, în timp ce alte persoane, din cauza lipsei de formare profesională sau din alte motive, nu pot rămâne concentrate mai mult de câteva minute. Această capacitate este cunoscută sub numele de Interval de atenţie, şi fiecare persoană are propriul prag.

În ceea ce priveşte organizarea unei sarcini este important să selectăm câteva probleme care să fie bine definite, astfel încât creierul nostru să fie capabil să răspundă în mod adecvat cerinţei. Evitarea multiplelor sarcini şi exersarea muşchilor la fiecare jumătate de oră poate, de asemenea, să ne păstreze într-o stare de activitate optimă pentru mai mult timp.

Vă recomandăm câteva alimente care ajută la îmbunătăţirea concentrării şi memoriei:

Cafeaua

Este o substanţă miraculoasă ce poate îmbunătăţi memoria pe o durată scurtă şi poate stimula anumite părţi ale creierului care au rol în concentrare şi în memorie. Pentru că este solubilă, cafeina ajunge repede în sânge (30 - 45 de minute), iar efectele încep să dispară după 3-4 ore. Nu exageraţi cu cafeaua, ci încercaţi să vă limitaţi la o ceaşcă pe zi, altfel puteţi ajunge dependenţi de cofeină.

Peştele

O sursă excelentă de proteine asociată cu îmbunătăţirea puterii de concentrare este peştele. Acesta este bogat în acizi Omega3, care sunt esenţiali pentru buna funcţionare a creierului şi pentru dezvoltarea acestuia. Printre beneficiile acizilor graşi se numără diminuarea riscului de demenţă şi de accident cerebral, încetinirea declinului psihic şi deţinerea unui rol vital în îmbunătăţirea memoriei. Pentru a ne bucura de toate acestea, medicii recomandă să mâncăm peşte de două ori pe săptămână, şi astfel ne putem menţine puterea de concentrare.

Afinele

Afinele sunt recunoscute pentru rolul lor de a proteja creierul de acţiunea oxidantă a stresului şi reduc riscul apariţiei unor boli ca Alzheimer şi demenţa.

Acest lucru este posibil datorită antioxidanţilor din afine care stimulează circulaţia sângelui şi a oxigenului către creier şi reuşesc să ţină mintea în alertă.

Seminţele şi nucile

Acestea sunt o mare sursă de vitamina E, care este un antioxidant asociat cu diminuarea riscului de îmbătrânire cognitivă prematură. Pe lângă vitamina E, mai conţin vitamina B, magneziu şi Omega 3 ce susţin funcţiile sistemului nervos.

În alimentaţia zilnică ar trebui să avem migdale, alune, seminţe de floarea soarelui, seminţe de dovleac, seminţe de susan sau nuci pecan, precum şi unturi nehidrogenate - untul de migdale sau untul de alune. Acestea pot fi consumate crude sau puţin prăjite, dar nu trebuie să conţină multă sare.

Avocado

La fel ca afinele, avocado ajută la sănătatea creierului. Acesta este un fruct ce conţine grăsimi monosaturate, cu rol foarte important în circulaţia sângelui şi implicit cu rol în menţinerea unui creier sănătos. O altă proprietate este faptul că ajută la scăderea tensiunii arteriale, ştiut fiind că hipertensiunea este un factor fizic de risc pentru buna funcţionare a creierului.

Sunt recomandate şi alte alimente precum: fructe de pădure, brocoli, ouă, banane, varza de Bruxelles şi conopida.

Fiecare persoană îşi poate alege tehnicile de concentrare, precum şi alimentaţia pe care şi-o poate permite. Având constanţă în orice alegem să facem, rezultatele nu vor întârzia să apară.