Cum ar trebui să citim ştirile mass-mediei chineze

Jurnalişti chinezi strânşi la conferinţa de presă susţinută cu ocazia Conferinţei Politice Consultative a Poporului Chinez (CPCPC) în Sala Mare a Poporului din Beijing, pe 2 martie 2013. (Mark Ralston / AFP / Getty Images)
Yao Jiuren
18.09.2013

He Qinglian, expertă pe problemele Chinei, rezidentă în Statele Unite, are întotdeauna lucruri interesante de spus, dar mai cu seamă pe tema mass-mediei chineze. He Qinglian a lucrat timp de opt ani ca jurnalistă în China şi a scris o carte despre controlul sub care se află mass-media din China [carte publicată în 2008 sub titlul The Fog of Censorship (Negura cenzurii, n.trad.)], precum şi numeroase articole privind mijloacele de comunicare în masă din China.

Menţionăm câteva note importante, extrase din scrierile dnei He. Astfel, două probleme-cheie subliniate de dna He vor ajuta oamenii să înţeleagă cum ar trebui să citească informaţiile oferite de mass-media Partidului Comunist Chinez (PCC).

În primul rând, în cazul oricărei ştiri ce poate fi considerată „de rău augur”, de pildă cele despre dezastre, relatări privitoare la securitatea şi siguranţa publică, sau despre corupţie, realitatea este, adesea, cu mult mai nefastă decât relatările. Regula PCC-ului este de a prezenta ştirile într-un mod care să pună Partidul într-o lumină bună.

Spre exemplu, oricând există câte o calamitate sau câte un incident major, PCC-ul controlează cu mână de fier prezentarea situaţiei, reducând bilanţul morţilor şi minimalizând calculul pagubelor, în scopul de a demonstra că PCC-ul se îngrijeşte cu sârguinţă de popor.

În al doilea rând, ştirile sunt întotdeauna redate din punctul de vedere al PCC-ului. De pildă, când reportajele descriu concedierea unui mare număr de muncitori, chestiunea este înfăţişată ca şi când PCC-ul este îngrijorat de rata severă a şomajului.

Sau, atunci când un lider pe plan local aduce în discuţie chestiunea ţăranilor, relatarea nu se concentrează asupra acelui lider local. În schimb, ştirea va pretinde că problema ţăranilor a devenit atât de importantă, încât până şi liderul pe plan local a fost nevoit să îi acorde atenţie.

Chiar şi atunci când corupţia unui demnitar de prim rang iese la iveală, reportajul descrie succesul PCC-ului în eradicarea corupţiei, în loc să dezvăluie cauza profundă care a generat problema.

Controlul exercitat de Partid

Potrivit lui He Qinglian, controlul deţinut de către Partid asupra mass-mediei este „sistematizat” prin legi, reglementări şi documente statutare.

În procesul de controlare a mass-mediei, puterea Departamentului pentru Propagandă al PCC-ului o depăşeşte pe cea a Presei de Stat şi a Administraţiei Publicaţiilor, afirmă He.

Când vine vorba de reportajele mass-mediei, afirmă He, agenţiile de presă conduse de stat nu vor păstra tăcerea în cazul anumitor chestiuni, aşa cum o făceau înainte. Mai degrabă, acestea vor crea confuzie în rândul maselor prin publicarea unor „minciuni amestecate cu adevăruri parţiale”. Acest tip de propagandă combinată cu fragmente de realitate este, într-adevăr, cu mult mai interesantă decât simplele minciuni.

PCC-ul tratează problemele politice ca şi când acestea nu ar avea natură politică. Nu se emite niciun act, în schimb, comunicările se efectuează prin apeluri telefonice sau prin intermediul întrunirilor interne. Conţinuturile întrunirilor nu sunt niciodată aşternute pe hârtie, înregistrate sau afişate public.

Când vine vorba de reportajele mass-mediei, afirmă He, agenţiile de presă conduse de stat nu vor păstra tăcerea în cazul anumitor chestiuni, aşa cum o făceau înainte. Mai degrabă, acestea vor crea confuzie în rândul maselor prin publicarea unor „minciuni amestecate cu adevăruri parţiale”. Acest tip de propagandă combinată cu fragmente de realitate este, într-adevăr, cu mult mai interesantă decât simplele minciuni.

Între „China” construită de mass-media afiliată Partidului Comunist Chinez şi China percepută de locuitorii zonelor rurale sau ai micilor oraşe, este o distanţă ca de la cer la pământ, afirmă He. „China” afişată înaintea comunităţii internaţionale este modelată, cu anumite scopuri, în mass-media, de către regimul comunist.

Agenţiile secrete de informaţii din cadrul Biroului Securităţii Publice a PCC-ului monitorizează Internetul şi urmează directivele primite din partea anumitor departamente ale securităţii statului, arestându-i pe cei acuzaţi de ameninţarea siguranţei statului prin răspândirea de zvonuri.

Dată fiind popularitatea Internetului, PCC-ul şi-a dezvoltat cele mai mari firewall-uri din lume, cum ar fi „Proiectul Scutului de Aur”, unul neobişnuit de costisitor, care vizează monitorizarea comportamentului populaţiei.

Deoarece PCC-ul se foloseşte de propagandă pentru a dobândi controlul asupra gândirii oamenilor, poporul chinez concepe complet diferit valorile universale precum drepturile omului, libertatea şi democraţia, a declarat dna He.

Spre exemplu, numeroşi studenţi chinezi din străinătate, în special cei născuţi după 1989, adoptă atitudini sceptice faţă de descrierile occidentale ale evenimentelor istorice din China, cum ar fi Războiul din Coreea, relaţiile dintre China şi America, sau istoria PCC-ului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor