Triadele chineze alimentează piaţa mexicană cu metamfetamină

Poliţişti mexicani în timpul unor descinderi, 2 august 2013.
Poliţişti mexicani în timpul unor descinderi, 2 august 2013. (Pedro PARDO / AFP / Getty Images)

Bandele chineze alimentează cartelurile mexicane cu chimicale care pot produce metamfetamine, fapt care a dus la izbucnirea unei epidemii de metamfetamină în SUA şi războaie între cartelurile din Mexic.

Metamfetamina, care poate fi găsită pe stradă sub diverse nume (meth, cristal, gheaţă etc), dă utilizatorilor, atunci când este injectată, o senzaţie energizantă timp de câteva minute. Dacă este trasă pe nas sau înghiţită, dă o senzaţie de euforie.

Drogul este însă extrem de adictiv, şi, pe lângă faptul că poate cauza paranoia, boli psihice şi comportament extrem de violent, deseori ruinează sănătatea utilizatorilor.

Producerea de metamfetamină era extrem de simplă acum câţiva ani, deşi periculoasă din cauza exploziilor. Substanţele din care se producea se găseau la farmacii, pe care producătorii clandestini de metamfetamină le foloseau drept furnizori.

Ca urmare a epidemiei de metamfetamină, SUA a decis să interzică pseudo-efedrina (care se prescria împotriva tusei) în 2004, iar utilizarea drogului a scăzut imediat până la 25%.

Un raport al administraţiei americane arată însă ca de curând metamfetamina a început să fie din nou produsă la scara industrială, datorită unor livrări de pseudo-efedrină care ajung în Mexic din China.

“Cartelurile mexicane au dominat piaţa metamfetaminei din SUA de câţiva zeci de ani. Tipul de substanţe primare, cantitatea şi originea acestora, au provocat un scandal” a afirmă Robert Bunker, profesor asociat la Strategic Studies Institute.

Conform declaraţiilor lui Bunker, în 2011, Marina Mexicană a interceptat mai multe livrări din Shanghai, cu destinaţia Mexic, care conţineau 30 şi respectiv 70 de tone de metilamină, pseudo-efedrină, şi alte substanţe necesare fabricării de metamfetamină.

În 2012 au fost capturate în Belize substanţe care ar fi putut produce metamfetamină în valoare de 10 miliarde de dolari. Acestea erau destinate cartelului Los Zetas şi proveneau din China, conform Jamestown Foundation.

Potrivit mai multor surse, printre care şi China Brief, livrările au legături cu Triadele, a căror influenţă s-a extins în comunităţile chineze din America Latină în ultimii ani.

Conform publicaţiei China Brief, substanţele primare pentru metamfetamină sunt numai o parte a afacerilor derulate de Triade în America Latină. Bandele chineze se mai ocupă de trafic de oameni, narcotice, contrabandă şi spălare de bani.

Kerry Patton, expert în terorism şi spionaj şi autor al volumului “Contracted: America’s Secret Warriors”, susţine că Triadele Chineze au strânse legături cu Partidul Comunist Chinez.

Triadele lucrează cu ajutorul unor asociaţii locale numite “tong”. Unele sunt rele, unele sunt bune, însă toate cad sub controlul Partidului Comunist, crede Patton.

“Aşa lucrează ele, şi există cu binecuvântarea unor vârfuri din Partid” declară Patton.

În Mexic, metamfetamina a produs războaie violente între carteluri, care, conform statisticilor organizaţiei Human Rights Watch, au omorât peste 60 de mii de persoane după 2006, când Felipe Calderon, fostul preşedinte mexican, a început campania de eradicare a cartelurilor.

Conform lui Ernie Encinas, fondatorul organizaţiei Coastline Protection and Investigations şi fost detectiv în San Diego, "este cel mai rău drog pe care-l poţi folosi".

În afară de violenţa extremă pe care o induce, metamfetamina are un efect devastator asupra corpului uman. “Distruge pielea. Utilizatorii îmbătrânesc extrem de repede. Le cade părul. Se face din substanţe foarte toxice. Distruge şi sinusurile”.