Cum a ajuns o grupare neo-nazistă a treia forţă politică din Grecia (interviu)

Nikos Michaloliakos, liderul partidului Zorii Aurii.
Nikos Michaloliakos, liderul partidului Zorii Aurii. (ARIS MESSINIS / AFP / Getty Images)
Matei Dobrovie
09.10.2013

Mai mulţi lideri ai grupării neonaziste Zori de Aur, printre care şi preşedintele partidului, au fost arestaţi recent de poliţia greacă anti-tero. Formaţiunea politică este cercetată pentru că ar fi o „organizaţie criminală” şi pentru comiterea a numeroase violenţe împotriva imigranţilor şi a altor activişti de stânga. Politologul grec Iannis Konstantinidis, profesor la Department of Internaţional and European Studies în cadrul University of Macedonia, Grecia, explică într-un interviu pentru Epoch Times că factorul care le-a netezit drumul neo-naziştilor spre Parlamentul naţional a fost abilitatea formaţiunii de a înlocui statul în furnizarea de bunuri publice la nivel local. În opinia să, nu se va ajunge la scoaterea în afara legii a formaţiunii rasiste, pentru că grecii nu doresc asta.

Cum explicaţi ascensiunea partidului Zori de Aur la statutul de a treia forţă politică în Grecia?

Luându-se după mass-media, majoritatea relatărilor academice despre Golden Dawn se concentrează pe importanţa factorilor exogeni legaţi de criza datoriilor şi măsurile de austeritate care au afectat Grecia. Aş susţine că Golden Dawn este un exemplu foarte ilustrativ al importanţei politicii grass-roots.

Nu este accidental faptul că punctul de cotitură în bilanţul electoral al partidului nu sunt alegerile din 2012, ci mai degrabă alegerile municipale din 2010 din Atena, în cadrul cărora partidul a obţinut un scor fără precedent de 5,3% din voturi. Contextul politic de la acea vreme nu era încă afectat de criză, iar alegerile au fost câştigate de către socialiştii de la PASOK, aflaţi la putere. Pentru mine este evident: contrar percepţiei generale, Golden Dawn nu a apărut ca o alternativă politică viabilă datorită prăbuşirii actualului sistem de partide. Mai degrabă factorul care le-a netezit drumul spre Parlamentul naţional a fost abilitatea formaţiunii de a înlocui statul în furnizarea de bunuri publice la nivel local. Cel puţin naşterea formaţiunii ca partid politic semnificativ este explicată de povestea de succes a creării unor reţele sociale şi a apropierii de unele comunităţi locale. Acest statut a fost cucerit printr-o vizibilitate crescută şi prin furnizarea de servicii selectiv pentru susţinătorii săi în unele cartiere diverse din punct de vedere etnic din Atena.

Ce fel de servicii sociale a furnizat Golden Dawn celor mai vulnerabile categorii sociale din Grecia?

Golden Dawn a folosit o metodă cu două componente pe care o foloseşte şi partidul neo-nazist NPD în Germania pentru a pătrunde în populaţia locală. Pe de-o parte, este vorba despre cultivarea imaginii unui partid populist pro - welfare state, care furnizează bunuri şi servicii, pe de altă parte urmând tacticile neo-naziste, a folosit violenţa pentru a-i ”proteja” pe indigeni împotriva ”rivalilor”. În ceea ce priveşte prima componentă, ea oferea servicii sociale celor vârstnici şi proprietarilor de magazine precum acompanierea pensionarilor la bancă, la supermarket, protejarea studenţilor, a barurilor de noapte şi a restaurantelor. În cazul actelor criminale, printre care cele mai frecvente erau jafurile pe stradă, Golden Dawn oferea servicii de persecutare a hoţului şi promitea restituirea bunurilor furate. Formaţiunea mai organiza evenimente precum distribuirea de alimente pentru greci în pieţe şi nu în ultimul rând a susţinut mişcarea grass-roots împotriva imigranţilor. Vreau să menţionez aici că din septembrie 2008, rezidenţii din districtul Aghios Panteleimonas, din centrul Atenei, se adunau regulat în piaţă pentru a protesta împotriva concentraţiei de imigranţi şi pentru a-şi ”recupera” cartierul. Golden Dawn a fuzionat gradual cu majoritatea acestor comitete.

Ce impact va avea arestarea recentă a lui Nikos Michaloliakos, secretarul general al Partidului Golden Dawn, care este anchetat pentru conducerea unei organizaţii criminale, care a atacat imigranţi şi care se face vinovată de şantaj şi spălare de bani, asupra partidului? Va fi scos partidul în afara legii, chiar dacă are reprezentanţi în Parlament?

Impactul acestor arestări nu a fost măsurat empiric până acum. Trebuie spus că niciun membru al Parlamentului nu a fost trimis la închisoare după perioada de şapte ani de dictatură (1967-1974). Potrivit sondajelor din anii trecuţi, mulţi oameni nu agreează posibilitatea interzicerii unor partide politice chiar dacă ele ameninţă să răstoarne democraţia. Asemenea acţiuni le amintesc grecilor de instabila democraţie a ţării din anii dinainte de 1967 şi din acest motiv nu sunt susţinute. Desigur totul depinde de justiţie, dacă ea va reuşi să dovedească că membrii Golden Dawn sunt deferiţi justiţiei pentru acte criminale, şi nu din raţiuni politice.

Tehnic vorbind, partidul poate fi scos în afara legii chiar dacă deţine locuri în Parlament. Potrivit Constituţiei, Parlamentul poate avea mai puţin de 300 de locuri.

Golden Dawn a folosit o metodă cu două componente pe care o foloseşte şi partidul neo-nazist NPD în Germania pentru a pătrunde în populaţia locală. Pe de-o parte, este vorba despre cultivarea imaginii unui partid populist pro - welfare state, care furnizează bunuri şi servicii, pe de altă parte urmând tacticile neo-naziste, a folosit violenţa pentru a-i ”proteja” pe indigeni împotriva ”rivalilor”.

Care este profilul votanţilor acestui partid rasist şi înclinat către violenţă?

Documentele oficiale ale Partidului Zori de Aur arată că este o organizaţie politică ultra-naţionalistă, xenofobă, pro-nazistă care se opune tuturor imigranţilor, indiferent de statutul lor legal sau de originea lor naţională. Ea susţine idei rasiste cu conotaţii culturale şi biologice.

Aceste atitudini anti-imigranţi sunt suţinute de audienţe largi în Grecia astăzi, deoarece ratele extrem de înalte de şomaj şi căderea meteorică a familiilor din clasa de mijloc, cuplată cu sentimentele anti–UE şi pierderea mândriei naţionale cauzată de comportamentul unor lideri europeni, au furnizat un teren fertil pentru un astfel de discurs.

Cu un asemenea profil, partidul a câştigat voturi din aproape toate straturile sociale, dar a atras mai mult bărbaţi decât femei şi mai ales tineri şi persoane sub 45 de ani. Dar ignore presus de toate este un partid care susţine deschis violenţa împotriva imigranţilor, dar şi împotriva celorlalţi duşmani ai săi precum activiştii antifascişti şi împotriva indivizilor vulnerabili din punct de vedere social precum dependenţi de droguri sau persoane fără adăpost. Profilul violent al Golden Dawn este în mod evident acceptat de mai puţini votanţi.

Vor fi susţinute de public măsurile luate de autorităţi împotriva partidului după înjunghierea rapperului Pavlos Fyssas de către un susţinător declarat al Golden Dawn?

Este greu de prognozat. Adevărul este că procentul partidului a scăzut în sondaje cu 3,5% în ultimele câteva zile. Totuşi majoritatea celor care nu mai votează pentru Golden Dawn nu s-au reorientat către alte partide, ci mai degrabă au optat pentru abţinere sau pentru vot alb. Aceasta este o dovadă că ei nu au părăsit Golden Dawn pentru totdeauna şi ar putea să se reorienteze către această formaţiune.

Iannis Konstantinidis este assistant Professor la Department of Internaţional and European Studies în cadrul University of Macedonia, Grecia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor