Grecia intenţionează să scoată în afara legii partidul de extremă-dreaptă Zori Aurii

(photos.com)
Epoch Times România
19.09.2013

Guvernul grec a sugerat că va încerca să interzică partidul de extremă-dreapta Zori Aurii, după ce acesta a fost implicat în uciderea unui cunoscut artist de stânga la Atena, relatează The Guardian.

După ce violenţele au izbucnit pe străzi, iar demonstranţi au protestat în urma înjunghierii fatale a lui Pavlos Fyssas, un cunoscut muzician anti-fascist, ministrul ordinii publice, Nikos Dendias, şi-a anulat o deplasare în străinătate, declarând că guvernul va elabora o lege în regim de urgenţă, care va încerca să scoată în afara legii partidul de extremă-dreaptă.

Pe fondul reluării tensiunilor politice între extrema stângă şi extrema dreaptă în Grecia, noua lege va re-evalua ce constituie o grupare criminală, a adăugat el.

'Nici statul nu va tolera, nici societatea nu va accepta acte şi practici care subminează sistemul juridic', a declarat ministrul presei, adăugând că atacul a indicat 'în cel mai clar mod intenţiile [partidului]'.

Mai devreme în aceeaşi zi, poliţia a percheziţionat birourile partidului Zori Aurii din toată ţara, iar mass-media a relatat despre conflictele izbucnite în stradă în faţa filialelor din Creta, Salonic şi Patras.

Intrat în parlamentul elen pentru prima dată în luna iunie a anului trecut, partidul neo-fascist Zori Aurii a fost acuzat pe scară largă de folosirea violenţei pentru a-şi promova ratingurile în sondaje.

Partidul socialist PASOK, membru junior al coaliţiei conduse de premierul Antonis Samaras, a militat deschis pentru interzicerea formaţiunii, susţinând că Zori Aurii ar trebui considerat o bandă criminală.

Rapper-ul de 34 de ani a murit în câteva minute după ce a fost înjunghiat în piept, atunci când el şi un grup de şapte prieteni au fost atacaţi de 30 de partizani ai partidului Zori Aurii, îmbrăcaţi în negru, în cartierul muncitoresc Keratsini.

Martorii oculari au declarat că rapperul a fost înjunghiat de mai multe ori de către un bărbat apărut brusc într-o maşină după ce a fost sunat de către cei aflaţi de faţă. Atacul avea toate semnele distinctive ale unui atac premeditat, au indicat martorii.


Presupusul făptaş, un bărbat de 45 de ani, a afirmat după arestare că era membru al Zori Aurii. Soţia sa, arestată şi ea, a recunoscut că a încercat să ascundă dovezi incriminatorii ale legăturii soţului ei cu organizaţia extremistă, după ce acesta a sunat-o, panicat, după crimă. Presa greacă a citat poliţia care a afirmat că atacatorul nu era doar un simpatizant al Zori Aurii, ci că acesta vizita birourile partidului din Keratsini 'de cinci-şase ori' pe săptămână.

În condiţiile în care partidele din întregul spectru politic din Grecia au condamnat crima, grupul de extrema-dreapta a negat vehement orice legătură cu atacul sau cu presupusul vinovat.

Fyssas, care evolua pe scenă sub numele de 'Killah P', ar fi primul grec ucis de Zori Aurii, în condiţiile în care, până de curând, partidul vizase exclusiv imigranţii.

Al treilea partid ca mărime politică din Grecia şi, totodată, forţa politică aflată în cea mai rapidă creştere, Zori Aurii deţine în prezent 18 de locuri în parlamentul de 300 de locuri de la Atena.

Pe de altă parte, zvonurile susţin că liderii formaţiuni ar fi pierdut controlul asupra unui partid ai cărui susţinători se consideră soldaţi angrenaţi într-o luptă armată, cu scopul de a răsturna un mediu politic considerat responsabil pentru problemele ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor