CSM: Declaraţiile lui Traian Băsescu şi ale Elenei Udrea aduc atingere justiţiei

Marius Tudose
Marius Tudose (Epoch Times România)

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat, miercuri, că o serie de declaraţii ale fostului preşedinte Traian Băsescu şi ale Elenei Udrea aduc atingere independenţei şi imparţialităţii magistraţilor şi sistemului judiciar în ansamblul său.

Concluziile CSM vizează declaraţiile lui Traian Băsescu din cadrul emisiunii „Ultimul cuvânt”, difuzată pe 31 martie de postul de televiziune B1 TV, precum şi conţinutul mesajului postat pe contul de Facebook al Elenei Udrea, în data de 2 martie, referitoare la activitatea desfăşurată de procurori şi la măsura arestului preventiv.

"Plenul Consiliului a apreciat că opiniile şi aprecierile personale ale fostului Preşedinte al României şi comentariile postate pe contul de Facebook al doamnei Elena Gabriela Udrea - preluate de mass media - în sensul că asistăm la un proces de "guantanamizare" a ţării, prin luarea şi menţinerea în mod nelegal şi abuziv a măsurii arestului preventiv, sunt nefondate şi aduc atingere independenţei şi imparţialităţii magistraţilor care instrumentează cauzele respective, precum şi prestigiului justiţiei, prin subminarea încrederii cetăţenilor în corectitudinea actului de justiţie.", arată membrii CSM,într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

CSM mai precizează că prin afirmaţiile fostului preşedinte şi ale Elena Udrea se induce ideea că procurorii folosesc în mod abuziv măsurile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală. Membrii CSM au mai ajuns la concluzia că trimiterea pe care fostul preşedinte al României o face la dosarele penale privind-o pe Elena Udrea reprezintă un factor de presiune asupra activităţii magistraţilor care instrumentează aceste cauze, întrucât se poate crea, în rândul opiniei publice, o îndoială cu privire la corectitudinea, independenţa şi imparţialitatea acestora.
"Nu în ultimul rând, prin extrapolarea unor nemulţumiri personale la activitatea întregului corp profesional al magistraţilor, este pus în discuţie prestigiul justiţiei şi afectează încrederea cetăţenilor în legalitatea şi corectitudinea realizării actului de justiţie." mai susţin reprezentanţii CSM.

Verificările au fost efectuate de Inspecţia Judiciară ca urmare a solicitării din data de 2 martie 2015 a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii iar Raportul Inspecţiei Judiciare poate fi vizualizat pe site-ul: www.inspectiajudiciara.ro/Default.aspx

Nici Traian Băsescu, nici Elena Udrea nu sunt la prima "abatere" de acest gen. CSM a stabilit şi cu alte ocazii că declaraţiile celor doi aduc atingere justiţiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne