Creşte riscul unui cutremur major în California după descoperirea unei noi falii

Falia San Andreas
Falia San Andreas (wikipedia.org)

"California rocks, but it rocks with earthquakes too". Fraza este un slogan care se aude la radio în aceste zile pentru a reflecta sentimentul general al privilegiului de a trăi în această parte a lumii, care, deşi are un climat extraordinar şi o multitudine de oportunităţi de muncă, prezintă şi dezavantajul de a fi situată pe una dintre faliile cele mai mari, falia San Andreas - un factor deosebit de îngrijorător după cutremurele înregistrate în ultimele săptămâni.

Senzorii instalaţi în 1932 nu au înregistrat niciodată o astfel de activitate de-a lungul anilor până în acest moment: peste 200 de cutremure aproape consecutive, în zona Bombay Beach, în plin deşert californian, lângă Lacul Salton. Trei dintre ele au depăşit magnitudinea de 4 grade pe scara Richter, în mai puţin de 24 de ore, ceea ce a condus comunitatea ştiinţifică să aprofundeze studiile, care au evidenţiat apariţia unei noi falii. Studiul a fost publicat vineri, 7 octombrie, în revista Science.

Aceasta a fost numită falia Salton, dar nu se ştie încă dacă falia reprezintă o ameninţare şi mai mare pentru vestul Statelor Unite. Există îngrijorări mari cu privire la faptul că este situată la sud de temuta falia San Andreas, care nu a suferit o ruptură majoră începând cu 1680, în urmă cu 336 de ani.

Conform calculelor experţilor în seismologie, o medie a unui mare cutremur este o dată la 150 de ani, astfel încât toată lumea se aşteaptă ca un mare cutremur să se producă în sudul Californiei, în orice moment. Cutremurele repetate de acum câteva zile din Bombay Beach au tras toate semnalele de alarmă la nivel de stat, care au lansat avertizarea ca populaţia să fie pregătită.

Creşte riscul unui cutremur major

Potrivit Institutului de Seismologie din SUA, şansele unui cutremur major de magnitudine 7 pe scara Richter sau mai mare, au crescut în mod dramatic săptămâna trecută.

"Ori de câte ori există o activitate semnificativă în apropierea faliei San Andreas, seismologii devin nervoşi", potrivit celor relatate de Thomas Jordan, director al Centrului de Cutremure în California de Sud, pentru Los Angeles Times.

Falia San Andreas este o falie situată între plăcile Pacificului şi Nord Americană, având o lungime de 1300 km, se extinde de-a lungul coastei statului California (SUA). S-a format după dispariţia plăcii Farallon. În paralel cu falia San Andreas se desfăşoară şi faliile San Gabriel şi San Jacinto. Cu falia se asociază cutremure ce ating magnitudinea de până la 8,1 grade pe scara Richter şi care cauzează deplasări de suprafaţă de până la 7 m. Cele mai cunoscute sunt cutremurul din San Francisco (1906) şi cutremurul din Loma Prieta (1989).

Ultimele cutremure au avut loc în ianuarie 1994, cu magnitudinea 6,7 pe scara Richter. A afectat oraşul Los Angeles, provocând 57 de decese şi peste 8.700 de răniţi. Cel mai recent a avut loc în 2008, un cutremur cu magnitudinea 5,5 pe scara Richter, care a lăsat opt ​​răniţi în principalul oraş din California.

Mai multe informaţii: Los Angeles Times, Science, Localized seismic deformation in the upper mantle revealed by dense seismic arrays, 07 Oct 2016