Lupta pentru fracturarea hidraulică se încinge în Marea Britanie

La aproximativ două luni după referendumul privind Brexitul, premierul britanic Theresa May a adoptat o nouă strategie pentru a convinge cetăţenii să accepte frackingul. Totuşi, opoziţia la fracturarea hidraulică este puternică în Marea Britanie.
Instalaţie pentru extragerea de gaze prin fracturare hidraulică.
Instalaţie pentru extragerea de gaze prin fracturare hidraulică. (Captură Foto)

Marea Britanie doreşte să schimbe tendinţa ce se manifetă în Europa şi să exploateze vastele rezerve de gaze prin controversatul proces de fracturare hidraulică. Doar un singur lucru stă în calea noului guvern: puternica opoziţie publică.

Conservatorii din Marea Britanie au considerat de mult timp că exploatarea gazelor prin procesul de fracturare hidraulică – cunoscut sub numele de fracking – este esenţială pentru viitorul energetic al ţării, în condiţiile în care ţara renunţă la centralele pe cărbune şi urmăreşte să îşi atingă obiectivele privind reducerea emisiilor de carbon.

Începând cu 2011 nu au mai fost extrase gaze prin fracturare hidraulică. Operaţiunile au fost abandonate pe un şantier situat în apropierea oraşului nordic de coastă Blackpool după publicarea unui raport care a asociat foratul cu două cutremure minore în zonă.

Apoi a avut loc un impas. Grupurile locale şi ecologiştii susţin că procesul de pompare a unui lichid special în pământ pentru a fractura rocile şi pentru a extrage gazul va cauza poluare şi trafic excesiv şi va afecta în mod negativ preţul proprietăţilor.

Dar recent, guvernul a oferit mai multor firme zeci de licenţe pentru a testa pe cuprinsul ţării posibile locuri pentru forare – inclusiv un număr de locaţii în nordul Marii Britanii.

O nouă strategie

Noul premier britanic Theresa May, care a fost numită în această funcţie după ce britanicii au votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană la referendumul din luna iunie, pare să fie pregătită să încerce o nouă tactică.

Marea Britanie a decis recent că gospodăriile individuale afectate de fracking ar putea primi despăgubiri directe de la Shale Wealth Fund, în loc ca banii să meargă la trusturile şi consiliile locale după cum fusese plănuit iniţial.

Fondul a fost creat în 2014 de către fostul ministru de Finanţe George Osborne şi se estimează că vor fi oferite aproximativ 10 milioane de lire sterline (11,5 milioane de euro) comunităţilor unde sunt situate puţurile de forare. Deşi detaliile sunt limitate, s-a înţeles că plăţile individuale ar putea fi de până la 10.000 de lire sterline.

Premierul May susţine că “acţionează în interesul majorităţii” şi că decizia urmăreşte să “ofere asigurări că oamenii vor beneficia personal de pe urma deciziilor economice care sunt luate”.

Conform opozanţilor frackingului, astfel de plăţi nu sunt altceva decât mite, şi se tem că, dacă încep forările, ar putea apărea un efect de domino: prima dată [acesteau au loc] în restul regiunii North Yorkshire şi apoi în regiunea învecinată Lancashire înspre vest.

Riscurile frackingului includ contaminarea apei cu substanţe toxice sau metan. În acelaşi timp, procesul de fracturare hidraulică a fost asociat cu producerea de cutremure de pământ.