Cotidianul ABC: Graţierile nu sunt pentru Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Sean Gallup / Getty Images)
Epoch Times România
27.08.2013

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a prezentat în iunie în Parlament proiectul său de graţiere care, după aprobare, a intrat în vigoare la începutul lunii iulie. Iniţial s-a vorbit de o graţiere în masă. În Rusia există peste 100.000 de întreprinzători în spatele gratiilor, la un număr de circa 3 milioane de persoane care lucrează pe cont propriu, sau care sunt proprietari de întreprinderi mici şi mijlocii, notează ziarul spaniol ABC.

Utilizarea interesată a justiţiei şi a poliţiei pentru a pune capăt concurenţei din partea funcţionarilor corupţi care au afaceri, manipulând procesele sau folosind probe sau martori falşi, a făcut ca închisorile să se umple de întreprinzători. În asemenea măsură, încât este greu să mai găseşti azi profesionişti buni. Pentru a uşura situaţia, Vladimir Putin, a recunoscut în iunie că îi va scoate din închisoare pe condamnaţii pentru delicte economice şi a impulsiona astfel economia rusă, care continuă să se decelereze şi ameninţă să intre în recesiune. Cifra celor condamnaţi pentru infracţiuni financiare a scăzut apoi la 10.000, odată cu reducerea numărului de delicte incluse pe listă, iar când legea a ajuns în final la şeful statului, cifra lor a scăzut 3.000 de persoane care aşteaptă să fie graţiate. Ei urmează să fie puşi în libertate în maximum şase luni, dar în stradă nu au ieşit de fapt decât 37.

Au fost excluşi cei vinovaţi de recidivă şi care au comis infracţiunile folosind metode violente. Nu a beneficiat, desigur, de această măsură 'numărul 1' al infractorilor financiari, fostul patron al companiei petroliere Iukos, Mihail Hodorkovski. Lui Hodorkovski, care se află de peste 10 ani la închisoare, nu i-a fost redusă pedeapsa decât cu 2 luni. A fost singura dovadă de mărinimie a Curţii Supreme ruse. El a fost condamnat în două procese diferite şi, dacă nu va mai apărea al treilea, ar trebui să fie eliberat în 2014. Există, de asemenea, 2.500 de incriminaţi care îşi aşteaptă procesul în arest preventiv. Infracţiunile cele mai comune care vizează acest grup de persoane este dare de mită, fraudă fiscală, falsificare de documente şi realizarea de operaţiuni fără avizele necesare.

Boris Titov, avocatul rus al omului de afaceri, a subliniat că autorităţile ruse au reacţionat în mod exagerat în ultimul deceniu la ameninţarea, potrivit căreia crima organizată a pus stăpânire pe economie, de unde şi numărul mare al celor trimişi după gratii. Dar acum, a spus el, s-a înţeles că economia are nevoie de experţi pentru a-i insufla dinamism. Totuşi, nimeni nu se aşteaptă ca eliberarea unui mic grup de graţiaţi să contribuie la o mai bună gestionare a economiei ruse aflate în mâinile unor persoane puţin calificate, după cum recunoaşte însuşi premierul Dmitri Medvedev.

Astfel, după eşecul previzibil al actualei graţieri, Consiliul pentru Drepturile Omului de pe lângă preşedinţie pregăteşte deja un nou proiect de graţiere care să nu fie simplă apă de ploaie. Mihail Fedotov, preşedintele consiliului, a declarat ziarului Vedomosti că încearcă să-l convingă pe Putin ca noile graţieri să-i aibă în vedere şi pe Hodorkovski şi pe liderul opoziţiei, Aleksei Navalnîi, condamnat luna trecută la 5 ani de închisoare pentru un presupus delict economic. Navalnîi a contestat sentinţa şi cât timp judecătorii deliberează, el îşi continuă campania electorală pentru a fi ales la primăria Moscovei. Alegerile municipale vor avea loc la 8 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor