Corporaţia Financiară Internaţională susţine proiecte în valoare de 30 milioane dolari pentru Moldova

Tatiana Chiriac
26.02.2012

La 24 februarie, Prim-ministrul Vlad Filat a avut o întrevedere cu Tomasz Telma, directorul regional al Corporaţiei Financiare Internaţionale (IFC) pentru Europa şi Asia Centrală, a relatat Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului.

Aceasta este prima vizită a noului director regional IFC în R. Moldova. Interlocutorii au discutat asupra noilor proiecte investiţionale în ţara noastră şi domeniile de cooperare pentru viitor.

Premierul a salutat vizita reprezentanţilor IFC la Chişinău, subliniind că acesta este unul dintre cei mai mari investitori pentru R. Moldova. Vlad Filat a apreciat implicarea Corporaţiei în desfăşurarea proiectelor investiţionale în ţara noastră, pronunţându-se pentru extinderea portofoliilor de creditare. Prim-ministrul a menţionat în special proiectele ce vizează domeniul energetic, având în vedere necesitatea diversificării surselor de energie, conservare şi utilizarea energiei regenerabile.

Vlad Filat a apreciat, de asemenea, proiectele datorită cărora au fost realizate afaceri funcţionale şi care au contribuit la ameliorarea climatului investiţional din R. Moldova.

"Acum ca niciodată avem nevoie de suport şi o atenţie deosebită, având în vedere atât criza regională, cit şi procesul de integrare europeană care presupune nu doar o integrare în plan politic, ci şi acţiuni de ordin economic", a accentuat Premierul.

Vlad Filat a mulţumit conducerii IFC pentru colaborarea exemplară manifestată, a reconfirmat deschiderea autorităţilor moldoveneşti faţă de IFC şi a dat asigurări în ceea ce priveşte desfăşurarea unui parteneriat corect.

La rândul său, Tomasz Telma a menţionat că, actualmente, portofoliul angajat al IFC este cifrat la 86 milioane USD, iar pe parcursul anului 2010-2011 a învestit o sumă record de circa 56 milioane USD în 3 proiecte care vizează domeniul comercial, dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi reabilitarea reţelelor de apă din municipiul Chişinău.

Directorul regional IFC a specificat că, pentru anul 2011-2012, sunt prevăzute noi proiecte importante pentru R. Moldova, în valoare de 25-30 milioane USD şi care vizează domeniile agro-business, eficientizarea energetică, dezvoltarea afacerilor şi promovarea investiţiilor.

Un alt domeniu care trezeşte interes, a spus interlocutorul, este dezvoltarea parteneriatelor publice-private. Un prim proiect în acest sens a fost desfăşurat anul trecut, în domeniul sănătăţii, iar altele urmează a fi demarate în 2012.

Tomasz Telma a reiterat faptul că procesul politic de integrare europeană, trebuie susţinut de acţiuni de ordin economic, reafirmând disponibilitatea IFC de a ne ajuta pe această cale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor