Corlăţean: Este condamnabil să nu negociezi bugetul UE doar ca să nu-ţi deranjezi partenerii din PPE

Titus Corlăţeanu conferinţă de presă la MAE
Titus Corlăţeanu conferinţă de presă la MAE (Epoch Times România)

Titus Corlăţean a declarat luni la RFI că este o chestiune ,,absolut condamnabilă" să te retragi ,,încă de la început" din lupta şi din negocierea politică a bugetului UE de la Consiliul European, doar ca să nu ,,deranjezi" liderii europeni din aceeaşi familie, făcând astfel referire la PPE.

Fiind întrebat care crede că va fi poziţia lui Traian Băsescu la Consiliul European unde se va negocia bugetul UE, ministrul de Externe a spus că poziţia pe care preşedintele o va exprima trebuie să corespundă cu adevărat interselor de dezvoltare ale ţării. ,,Poziţia pe care preşedintele Băsescu o va exprima la Consiliul European extraordinar să fie cea care să corespundă cu adevărat intereselor de dezvoltare a României în următorii ani, că vorbim de necesitatea ca România să primească din bugetul Uniunii, în perioada 2014-2020 resursele necesare pentru dezvoltare", a spus el la RFI.

,,Această poziţie nu este nici singulară, nu ar trebui să fie nici surprinzătoare, pentru simplul motiv că facem parte dintr-un grup mai mare de state membre ale UE, care au o profundă nemulţumire faţă de propunerea pe care preşedintele Van Rompuy a formulat-o, această tăiere drastică, dramatică de fonduri, care se prefigurează a fi alocate în domenii importante în bugetul viitor al UE. "Prietenii Coeziunii", din care şi România face parte au spus-o foarte clar: nu suntem mulţumiţi cu această propunere! Şi atunci îmi pun întrebarea: de ce ar trebui să fim rezervaţi în a ne exprima public şi în a spune inclusiv în cadrul Consiliului că această propunere este inacceptabilă României? E o chestiune de fond şi dacă ne uităm la precedentele în materie şi aici precedentele îl contrazic în mod evident pe preşedintele Băsescu, au existat şi alte situaţii în care manifestarea politică a poziţiei unor state membre în 2005, atunci când s-a negociat bugetul UE în perioada 2007-2013 practic a condus la o respingere a propunerii iniţiale, a continuării negocierilor timp de şase luni, astfel încât abia la sfârşitul lui 2005 a fost adoptat bugetul, într-o formă care a corespuns intereselor statelor membre", a relatat Corlăţean.

Ministrul a susţinut că România este ,,obligată să joace acest joc", pentru a se afla la masa negocierilor într-o poziţie mai bună, şi că dacă propunerea va fi ,,inacceptabilă", atunci ţara trebuie să o respingă, iar acest lucru echivalează cu un drept de veto. ,,România trebuie să-şi apere interesele în disputa privind bugetul UE. Suntem obligaţi să jucăm acest joc, tocmai pentru a ne afla la masa negocierii într-o poziţie mai bună. Trebuie s-o spunem la fel de răspicat cum a spus-o şi Polonia altă dată: dacă această propunere este inacceptabilă, nu vom sprijini adoptarea acestei formule de buget! Practic, acest lucru echivalează cu un drept de veto", a punctat el.

Titus Corlăţean a întărit faptul că România nu trebuie să , caute pretexte" pentru a ieşi dintr-o poziţie ,,inconfortabilă" cum se află în momentul de faţă Traian Băsescu faţă de PPE. ,,Or suntem obligaţi să jucăm acest joc şi nu să căutăm pretexte, unele chiar pentru a ieşi dintr-o poziţie inconfortabilă, cum se află în clipa de faţă preşedintele Băsescu faţă de liderii aparţinând aceleiaşi familii politice, PPE. Trebuie să ne poziţionăm din punctul de vedere al intereselor României şi nu din punctul de vedere al intereselor de partid politic la nivel european", a subliniat ministrul.

Fiind întrebat ce propunere ar acceppta România, Corlăţean a spus că cea avansată iniţial de CE este ,,o foarte bună" bază de lucru. ,,Propunerea avansată iniţial de Comisie este o foarte bună bază de lucru. Deci ne putem raporta la această propunere. Sunt foarte multe state central-est-europene membre ale Uniunii Europene şi nu numai, care avem un punct de vedere foarte clar: aceste state, inclusiv România, au nevoie în baza principiului solidarităţii, să primească resursele necesare, pentru a diminua decalajul de dezvoltare în următorii ani. Este nevoie ca formula de buget să nu includă o modalitate de repartizare a bugetului paradoxal spre regiunile mai dezvoltate. Merge împotriva logicii de dezvoltare omogenă a UE. Iată că există o bază de lucru, pe care noi o putem sprijini. Pentru asta, însă, este nevoie ca vocea României să se exprime foarte clar, nu singular, ci împreună cu ceilalţi membri din grupul de Prieteni ai Coeziunii", a precizat el.

El a mai spus că dacă nu se va ajunge la un acord prvind bugetul UE la Consiliul European, atunci negocierile vor continua, dar în opinia lui este o chestiune ,,absolut condamnabilă" să te retragi din luptă şi din negocierea politică de la bun început, numai pentru ,,a nu-ţi deranja" liderii europeni din aceeaşi familie, adică a PPE. ,,Evident că negocierile vor continua şi evident că se va căuta până la urmă o soluţie de compromis, aşa a fost de fiecare dată. Dar să te retragi din luptă şi din negocierea politică de la bun început, pentru a nu-ţi deranja partenerii, liderii europeni din aceeaşi familie, PPE, mi se pare o chestiune absolut condamnabilă! Cel care merge la Consiliul European şi şi-a asumat această reprezentare trebuie să respecte interesul real al societăţii româneşti, respectiv alocarea de resurse pentru dezvoltare de la bugetul UE, care chiar să fie importante", a fost răspunsul lui Titus Corlăţean la întrebarea ce se va întâmpla dacă nu se va ajunge la un acord privind bugetul UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne