Coreea de Sud: Căpitanul feribotului naufragiat cu elevi la bord, condamnat la 36 ani de închisoare

Fotografie făcută în timpul tragediei maritime din 16 aprilie 2014 din Coreea de Sud şi în care este surprinsă salvarea căpitanului Lee. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.11.2014

Un tribunal sud-coreean l-a găsit vinovat de neglijenţă pe căpitanul unui feribot naufragiat în luna aprilie a acestui an – tragedie soldată cu moartea a peste 300 de pasageri – şi l-a condamnat la 36 ani de închisoare, însă l-a achitat în ceea ce priveşte acuzaţia de omucidere pentru care procurorii au dorit pedeapsa cu moartea.

Inginerul şef al navei a fost găsit vinovat de omucidere pentru că nu a ajutat doi membri răniţi ai echipajului şi a fost condamnat la 30 ani de închisoare.

Feribotul supraîncărcat Sewol s-a scufundat în largul extremităţii sudice a Peninsulei Coreene, în timp ce se afla într-o călătorie de rutină spre insula de vacanţă Jeju.

Căpitanul feribotului a părăsit în grabă nava în timpul naufragiului din 16 aprilie, în timp ce sute de persoane erau într-o situaţie fără ieşire. În timpul audierilor, căpitanul Lee a declarat că merită pedeapsa cu moartea, dar a spus că nu a avut intenţia să sacrifice vieţile pasagerilor.

“Am fost prea speriat, nu am putut să fac nimic”, a declarat el. “Nu am luat măsuri adecvate, ceea ce a dus la pierderea multor vieţi preţioase.”

Materialele video cu membrii echipajului care abandonează feribotul după ce au instruit pasagerii, în majoritate adolescenţi, să rămână în cabinele lor au cauzat mari nemulţumiri în Coreea de Sud şi numeroase apeluri pentru o aspră pedepsire a vinovaţilor.

Tribunalul a decis că toţi cei 13 membri ai echipajului rămaşi în viaţă sunt vinovaţi de diverse fapte, incluzând neglijenţă, şi a înmânat sentinţe de închisoare ce variază între 5 şi 20 de ani.

Declarând “încheierea operaţiunilor de căutare submarină”, ministrul afacerilor maritime, Lee Ju-Young, a subliniat că regretă profund faptul că nu au putut fi găsite corpurile a nouă pasageri.

“Guvernul a desfăşurat toate mijloacele posibile (...) pentru a reda familiilor pe ultimii dispăruţi. Situaţia pe vapor a devenit însă prea dificilă pentru a continua operaţiunile de căutare”, a adăugat acesta.

Mâhnirea şi furia au cuprins populaţia după cea mai gravă tragedie maritimă din ultimele decenii şi guvernul preşedintelui sud-coreean Park Geun-hye a fost puternic criticat pentru ceea ce a fost văzută ca fiind o operaţiune de salvare ineficientă.

Din totalul de 476 pasageri şi membri ai echipajului feribotului, numai 172 de persoane au fost salvate, iar din cele 304 persoane confirmate decedate sau încă dispărute 250 erau elevi de liceu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor