La Phenian va avea loc primul Congres al partidului de guvernare în peste 30 de ani

După o pauză de 36 de ani, Partidul Muncitoresc Coreean a anunţat că va organiza un nou Congres la începutul lunii mai. Anunţul alimentează temerile şi speculaţiile că Nordul va dori să desfăşoare un nou test nuclear care să coincidă cu Congresul. În ianuarie 2016, Phenianul a efectuat cu succes cel de-al patrulea său test nuclear.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Coreea de Nord a anunţat data primului Congres al partidului de guvernământ în ultimii 36 de ani, amplificând temerile că evenimentul va coincide cu cel de-al cincilea test nuclear al Phenianului.

“Biroul Politic al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Coreean (PMC) a decis să deschidă cel de-al Şaptelea Congres al PMC în Phenian în 6 mai 2016”, a raportat marţi agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA. Ultimul Congres al PMC a avut loc în 1980, înainte de naşterea actualului lider nord-coreean Kim Jong-un, şi a durat patru zile.

Anticiparea şi speculaţiile privind acest eveniment s-au amplificat de la semnalarea acestuia în octombrie 2015.

Analiştii consideră că în timpul acestui eveniment, Coreea de Nord va adopta în mod oficial politica Byongjin a lui Kim Jong-un, care promovează simultan dezvoltarea economică şi îmbunătăţirea capabilităţilor armelor nucleare.

Politica Byongjin vine în continuarea politicii tatălui său Jong-il, Songun sau “armata pe primul loc” şi a politicii bunicului său Il-sung, Juche sau autosuficienţă economică care combină marxismul cu naţionalismul extremist.

Anunţarea datei Congresului a alimentat, de asemenea, speculaţiile că Nordul ar putea desfăşura un test nuclear înaintea evenimentului ca o demonstraţie a mândriei şi puterii naţionale.

Coreea de Sud a susţinut marţi că Nordul se află în etapele finale de pregătire pentru desfăşurarea celui de-al cincilea test nuclear, în condiţiile în care statul comunist izolat aparent a plasat o rachetă balistică de rază medie în stare de aşteptare. Armata sud-coreeană a mai declarat că Phenianul este pregătit tehnic pentru un test nuclear.

SUA şi Coreea de Sud sunt îngrijorate că un nou test nuclear ar putea apropia Nordul de producerea unui focos nuclear suficient de mic pentru a putea fi încărcat pe o rachetă de rază lungă.

În luna martie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat unanim o rezoluţie privind extinderea sancţiunilor existente asupra Nordului datorită testelor sale nucleare şi pentru rachete.

În 6 ianuarie, Phenianul a declarat că a detonat cu succes o bombă cu hidrogen - cel de-al patrulea său test nuclear -, promiţând că îşi va dezvolta programul nuclear ca un mijloc de descurajare a potenţialelor agresiuni din partea SUA şi a aliaţilor săi regionali.

O lună mai târziu, Phenianul a lansat o rachetă de rază lungă, susţinând că aceasta a fost folosită pentru a plasa un satelit de observare pe orbită. Totuşi, Washington şi Seul au denunţat acţiunea, susţinând că a fost o acoperire pentru testarea unei rachete balistice intercontinentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe