Contre la vârful PNL. Mărul discordiei - alianţa cu Băsescu şi Macovei pentru Capitală

Preşedintele PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu, a deschis larg poarta alianţelor electorale pentru alegerile locale din Capitală, inclusiv pentru partidul lui Traian Băsescu şi M10, însă şefa liberalilor i-a tăiat-o din scurt. Replica lui Predoiu nu s-a lăsat mult aşteptată.
Cătălin Predoiu
Cătălin Predoiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

"Diversele interpretări pe care le-am notat pe marginea ideii de a armoniza în Bucureşti acţiunea politică a forţelor fărâmiţate ale dreptei, mă obligă la câteva precizări", a declarat, marţi, prim-vicepreşedintele liberal Cătălin Predoiu, şef al PNL Bucureşti.

"Suntem pe tărâmul politicii, unde nuanţele şi moderaţia favorizează soluţiile, fără a altera identităţile politice. Un dialog politic între forţele care nu mai vor în mod real PSD la Primăria Capitalei nu poate strica nimănui şi nu subminează identitatea politică a nimănui. Decât să adâncim şanţuri care vor exista oricum şi vor rămâne acolo unde sunt, mai bine să construim metereze contra asaltului PSD asupra Capitalei.

În principiu, cooperarea politică poate îmbrăca forme diverse: armonizări de mesaje, tactici de atac concertate, proiecte de urbanism susţinute unanim de candidaţii dreptei şi multe altele care nu presupun alianţe formale, abdicări de la diferenţe şi topiri de identităţi", a explicat Cătălin Predoiu.

Potrivit şefului PNL Bucureşti, toate acestea presupun un dialog politic.

"În orice caz, după numai două zile de la această propunere, constat că PSD a intrat în panică şi ţipă din nou dezinformări cu eterna lor obsesie. E firesc acest lucru, PSD ştie că în turul doi al prezidenţialelor, când electoratul de dreapta a fost compact, dreapta a câştigat", a adăugat Cătălin Predoiu.

Predoiu îi deschisese larg poarta lui Traian Băsescu

O alianţă a forţelor de dreapta pentru câştigarea alegerilor locale în Capitală - asta a propus duminică seară Cătălin Predoiu. A doua zi, şeful PNL Bucureşti a subliniat că o astfel de alianţă nu exclude formaţiunea condusă de Traian Băsescu şi nici alte partide de dreapta.

"Nu am exclus pe nimeni în demersul pe care mi l-am asumat din punct de vedere personal, ceea ce mă interesează este să maximizez şansele bucureştenilor de a avea un alt primar şi o altă administraţie decât PSD. Practic, la aceste alegeri locale, în mod particular în Bucureşti ne aflăm în situaţia în care ne-am aflat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, situaţie în care cerem cetăţenilor un vot util pentru a învinge PSD.

Cred că este o dovadă de generozitate politică să întinzi mâna către toate forţele de centru dreapta şi să discuţi pentru a găsi cea mai bună soluţie", declara atunci Predoiu, adăugând însă că nu a discutat încă cu Traian Băsescu, sau cu Monica Macovei şi că rămâne de văzut în ce măsură apelul său se va formaliza, potrivit Mediafax.

Alina Gorghiu intervine şi exclude orice alianţă cu fostul preşedinte

La scurt timp după declaraţiile lui Predoiu, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a ieşit la rampă şi i-a tăiat avântul excluzând orice fel de alianţă electorală pentru Capitală cu partidul lui Traian Băsescu sau cu M10, partidul Monicăi Macovei.

"Cătălin Predoiu a prezentat o realitate cât se poate de evidentă pentru toată lumea. Electoratul de dreapta este împărţit în foarte multe opţiuni. Faptul că o opţiune proeminentă este PNL, însă nu neg că avem nevoie de fiecare vot care poate fi direcţionat la un moment sau altul către alţi candidaţi. Fiecare partid are dreptul să îşi susţină candidatul, dar se poate gândi că votul ăla se duce în defavoarea dreptei.

Dacă vă referiţi la declaraţia lui Cătălin Predoiu cu posibile alianţe cu M10, cu Traian Băsescu, am văzut că suscită interesul opiniei publice şi vreau să fiu foarte directă şi să vă spun că PNL are o decizie în forurile de conducere, nu face niciun fel de alianţă pre-electorală, nici post-electorală nici cu Traian Băsescu, nici cu M10", a declarat Alina Gorghiu, la Realitatea TV.

În opinia şefei PNL, Predoiu şi-a exprimat o "opinie personală" atunci când a vorbit despre o potenţială alianţă cu partidul lui Traian Băsescu, fapt ce nu angajează în niciun fel partidul.

"Aş vrea chiar să spulber varianta unei alianţe la primăria Capitalei cu Traian Băsescu (...) dânsul (Cătălin Predoiu n.r.) a lansat un apel către electoratul acestor partide. A fost o opinie personală. Decizia partidului este foarte limpede din acest punct de vedere", a adăugat Alina Gorghiu.

Cu o săptămână în urmă, inclusiv Alina Gorghiu lansa o invitaţie la dialog către M10 şi "Uniunea Salvaţi Bucureştiul", formaţiunea lui Nicuşor Dan tot din dorinţa de a-i creşte şansele lui Ludovic Orban de a câştiga Capitala. Ce-i drept, şefa PNL a exclus încă de pe-atunci o potenţială alianţă cu Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne