Continuă “circul” după puciul eşuat / Descinderi ale poliţiei turce la 40 de companii

Poliţia turcă a efectuat razii la sediile a peste 40 de companii din Istanbul, având mandate de arestare pe numele directorilor acestor companii. Mişcarea face parte din campania de suprimare lansată de guvernul turc după puciul eşuat din luna iulie.
Poliţist turc stă în faţa Palatului Justiţiei din Istanbul, 20 iulie 2016.
Poliţist turc stă în faţa Palatului Justiţiei din Istanbul, 20 iulie 2016. (Captură Foto)

În timpul raidurilor simultane de marţi, ofiţerii de poliţie au arestat 12 directori din cel puţin 44 de companii în districtele Uskudar şi Umraniye, conform agenţiei de ştiri Anadolu.

Ziarul nu a dezvăluit numele companiilor.

Companiile sunt acuzate că au furnizat suport financiar mişcării clericului musulman din SUA Fethullah Gulen, care este învinuit pentru tentativa de lovitură de stat. Gulen a negat acuzaţiile.

Campania guvernamentală de suprimare a celor implicaţi sau suspectaţi de implicare în puciul eşuat: Cronologie

15 iulie 2016: O facţiune din cadrul forţelor militare foloseşte tancuri şi elicoptere de atac pentru a-l înlătura de la putere pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

16 iulie 2016: Forţele de securitate susţin că tentativa de lovitură de stat a fost orchestrată de ofiţeri militari ce au legături cu Gulen. Acesta din urmă condamnă puciul eşuat şi neagă orice implicare în evenimente.

16 iulie 2016: Premierul Binali Yildirim declară faptul că lovitura de stat a fost blocată, adăugând că numărul morţilor este de 265, inclusiv 161 civili şi 104 pucişti.

17 iulie 2016: Peste 60.000 de militari, poliţişti, judecător, funcţionari publici sunt suspendaţi sau arestaţi.

19 iulie 2016: Puterile mondiale avertizează Ankara în privinţa campaniei de suprimare a celor implicaţi sau suspectaţi de implicare în puciul eşuat.

20 iulie 2016: Erdogan declară stare de urgenţă la nivel naţional timp de trei luni.

4 august 2016: Un tribunal din Istanbul emite mandat de arestare pentru Gulen.

10 august 2016: Erdogan cere Statelor Unite să îl extrădeze pe Gulen.

13 august 2016: Premierul turc susţine că numărul persoanelor concediate sau suspendate din funcţii sau slujbele lor a ajuns la peste 81.000.

La începutul acestei săptămâni vicepremierul Numan Kurtulmuş a declarat un set de noi decrete guvernamentale care vizează persoanele suspectate că ar fi susţinători ai lui Gulen, sau gulenişti.

“O listă creată de diverse departamente, inclusiv Ministerul de Externe, paza de coastă, poliţia naţională şi forţele armate turce va fi publicată în decretul guvernamental de astăzi şi guleniştii numiţi în listă îşi vor pierde calitatea de funcţionar public”, a precizat Kurtulmuş în cursul zilei de luni.

Tot luni, forţele de poliţie au arestat cel puţin 136 de angajaţi ai tribunalelor Çağlayan, Bakirkoy şi Gaziosmanpasa din Istanbul. Biroul Procurorului General Şef din Istanbul a emis mandate de arestare pentru 173 de angajaţi la cele trei tribunale.

Alţi patru angajaţi ai unor tribunale au fost arestaţi săptămâna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe