Ultimatumul lui Erdogan: SUA trebuie să aleagă între FETO şi Turcia

Ankara amplifică presiunile asupra Statelor Unite, cerând Washingtonului să aleagă între Turcia sau clericul Gulen, a cărui extrădarea Turcia o urmăreşte cu insistenţă.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a oferit miercuri Statelor Unite un ultimatum după repetatele cereri ale Ankarei pentru extrădarea din SUA a clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de orchestrarea puciului eşuat din 15-16 iulie.

“Mai devreme sau mai târziu SUA va face o alegere. Turcia sau FETO”, a susţinut Erdogan.

“Fie FETO, care a organizat lovitura de stat teroristă, fie Turcia. [SUA] va trebui să facă această alegere”, a declarat el.

FETO este numele pe care Turcia îl dă presupusei operaţiuni a lui Gulen, o vastă reţea de şcoli şi afaceri, care a început să fie numită Organizaţia Teroristă a lui Fethullah.

Clericul, fost aliat al lui Erdogan în lupta islamiştilor turci împotriva sistemului secular care a guvernat Turcia zeci bune de ani, este, de asemenea, acuzat că a încercat să construiască un stat paralel în Turcia pentru a prelua puterea.

FETO este considerată de turci drept o organizaţie secretoasă, închistată, care acţionează asemenea unui cult.

Remarcile preşedintelui turc au fost făcute în faţa unei mulţimi masive de oameni adunaţi în faţa Palatului Prezidenţial din Ankara – una dintre locaţiile atacate în noaptea loviturii eşuate de stat.

Adunarea din Ankara a fost ultima noapte de mitinguri zilnice pro-democraţie desfăşurate din 15 iulie, a anunţat Erdogan.

Întâlnirile zilnice, care au atras sute de mii de oameni care au dorit să îşi manifeste opoziţia faţă de puciul eşuat, a culminat duminica trecută cu un miting în Istanbul l-a care au participat, conform unor surse oficiale locale, 5 milioane de persoane. Alte surse au plasat numărul participanţilor undeva între 2 şi 3 milioane.

Erdogan a sugerat din nou că nu vede nici diferenţă între grupurile teroriste precum PKK sau Statul Islamic şi presupusa organizaţie a lui Gulen, FETO.

În legătură cu posibila reintroducere a pedepsei capitale în Turcia pentru cei implicaţi în puciul eşuat, preşedintele turc a reiterat poziţia sa, şi anume că decizia rămâne în mâinile legiuitorilor din Parlament. Totuşi, el a subliniat că va aproba reintroducerea pedepsei cu moartea dacă Parlamentul aprobă măsura.

Europa a răspuns dur la vehicularea, de către Erdogan, a reintroducerii pedepsei cu moartea după puciul eşuat, care a generat un nou val de arestări, de data aceasta în cadrul armatei.

După evenimentele din 15-16 iulie, guvernul din Ankara a lansat o campanie de suprimare împotriva persoanelor implicate sau suspectate de implicare în toată această afacere. Zeci de mii de persoane din cadrul armatei, poliţiei, învăţământului, mass mediei, sectorului judiciar, etc. au fost arestate, reţinute, concediate sau suspendate din funcţiile şi posturile lor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe