Ankara nu acceptă compromisuri privind extrădarea lui Gulen înaintea vizitei lui Biden în Turcia

Vicepreşedintele american Joe Biden este aşteptat să viziteze Turcia la sfârşitul lunii august, în condiţiile în care premierul turc a confirmat faptul că Ankara nu va face niciun compromis cu privire la extrădarea din SUA a clericului exilat Fethullah Gulen.
Premierul turc Binali Yildirim.
Premierul turc Binali Yildirim. (Captură Foto)

Premierul turc Binali Yildirim a anunţat, sâmbătă, că vicepreşedintele american Joe Biden va vizita Turcia în 24 august. În declaraţia sa, Yildirim a subliniat faptul că Ankara nu va face niciun compromis cu SUA în legătură cu cererea de extrădare a clericului musulman Fethullah Gulen, pe care Turcia îl acuză de orchestrarea puciului eşuat din 15-16 iulie.

“Vicepreşedintele american este aşteptat să sosească în Turcia, în 24 august, împreună cu delegaţia americană”, a fost citat Yildirim de către CNN Turk.

“Principalul element care îmbunătăţeşte relaţiile cu SUA este extrădarea lui Gulen, unde nu există loc pentru negocieri. Dacă anti-americanismul din Turcia va continua sau nu depinde, de asemenea, de acest lucru”, a adăugat Yildirim.

Ministrul turc al justiţiei Bekir Bozdag a avertizat anterior SUA să nu pericliteze relaţiile bilaterale datorită problemei cu Gulen.

Vizita lui Biden încă nu a fost confirmată de administraţia Obama dar va fi prima vizită a unui lider occidental de top în Turcia de la tentativa de lovitură de stat. O facţiune din cadrul armatei, pe care Turcia o acuză de asociere cu mişcarea Hizmet a lui Gulen, a eşuat să îl înlăture de la putere pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Secretarul de stat american John Kerry a anunţat de asemenea o vizită în Turcia în luna octombrie.

Comentariile lui Yildirim au avut loc la scurt timp după ce ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu a anunţat că Turcia a început să primească semnale pozitive din partea Washingtonului cu privire la cererea sa de extrădare.

Autorităţile turce au precizat că au pregătit o cerere oficială pentru arestarea temporară a lui Gulen, care trăieşte în autoexil în Pennsylvania, SUA, înaintea oricărei potenţiale extrădări, susţinând că au determinat că puciul eşuat a fost organizat la ordinele clericului. Cererea aparent a fost depusă la Ministerul turc al Justiţiei pentru ca acesta să o transmită autorităţilor americane, a precizat agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu.

Gulen neagă acuzaţiile formulate împotriva sa. SUA a cerut ca Turcia să furnizeze dovezi pentru ca extrădarea sau arestarea clericului să fie luată în considerare. Ankara susţine că a făcut acest lucru, trimiţând mai multe documente. Pe baza unei noi iniţiative, Gulen ar putea fi condamnat la moartea în Turcia – dacă pedeapsa capitală va fi reintrodusă.

După puciul eşuat, autorităţile turce au arestat sau reţinut peste 35.000 de persoane, în timp ce alte câteva zeci de mii au fost concediate în educaţie, mass media, sectorul judiciar, sănătate, armată, politia şi guvernul local.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe