Construirea unei sere pentru legume

Când este vorba de mici afaceri în zona rurală, tot mai mulţi români se gândesc la cultivarea legumelor în sere. Există mai multe motive pentru care cineva interesat să facă afaceri cu legume merită să investească în construcţia de sere pentru cultivarea lor
Seră legume (Facebook)
A. D.
12.04.2015

Când este vorba de mici afaceri în zona rurală, tot mai mulţi români se gândesc la cultivarea legumelor în sere. Există mai multe motive pentru care cineva interesat să facă afaceri cu legume merită să investească în construcţia de sere pentru cultivarea lor:

- cererea mare de legume proaspete pe tot cursul anului

- românii încep să preferă să consume legume produse în ţară deoarece acestea sunt mai gustoase şi mai sănătoase decât cele din import

- într-un mediu controlat se pot obţine producţii mai mari decât în cazul culturilor de câmp

- pentru dezvoltarea unor astfel de afaceri există posibilitatea obţinerii unor fonduri europene

Construcţia unei sere pentru legume trebuie făcută plecând de la un plan bine conceput care ţină cont de locul va fi poziţionată, materialele necesare, dar mai ales efortul financiar necesar unui asemenea demers.

Construirea unei sere pentru legume. Amplasarea

Trebuie să ţineţi cont atât de locul în care o veţi amplasa, de clădirile din jur, precum şi de materialele de construcţie pe care le veţi folosi şi respectiv scheletul serei. În funcţie de scopul urmărit în momentul construcţiei unei sere pentru legume, aceasta trebuie amplasată în anumită zonă din preajma casei: partea nordică pentru plante şi legume care nu necesită lumină sau sudică pentru mai multă lumină. În cazul în care sera este de câteva sute sau mii de metri pătraţi, această problemă nu există, fiind amplasată în câmp deschis, loc bine luminat.

Construirea unei sere pentru legume. Materiale

Scheletul poate fi din metal sau din lemn. E recomandat metalul pentru că rezistă mai bine şa umezeală, în cazul lemnului fiind necesară mai multă atenţie pentru menţinerea acestuia într-o stare bună.

Cea mai ieftină variantă de acoperire pe timp scurt este folia de plastic. Trebuie ţinut cont că nu rezista foarte mult şi trebuie înlocuită frecvent.

Acrilul este o variantă intermediară, partea negativă a acestuia fiind că se îngălbeneşte în timp. Pentru construcţia unei sere pentru legume, sticla e o variantă considerată bună, dar e mai costisitoare faţă de celelalte. E necesar un efort financiar dacă sera urmează să fie mai mare, dar în timp, se pot amortiza costurile serei din sticlă, deoarece este foarte rezistentă şi se întreţine uşor.

Ţineţi cont şi de ventilaţie şi de încălzire. Specialiştii recomandă amplasarea unor găuri de ventilaţie laterale, pentru lunile călduroase şi amplasarea unor aparate de încălzit în lunile geroase.

Construirea unei sere pentru legume. Preţuri orientative

În ceea ce priveşte preţul, acesta variază în funcţie de „dotările” serei şi suprafaţa alocată.

Conform unor date ale Agenţiei Pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit construcţia unei sere cu o suprafaţă totală de 2.000 mp. din care suprafaţa efectiv cultivată 1000 mp, pe structură metalică, acoperită cu policarbonat şi folie triplustrat, dotată cu sisteme de irigaţii prin picurare, instalaţie de încălzire, sisteme de umbrire, sisteme de ventilaţie, mic spaţiu de depozitare legume (cca. 35 mp), platforme, spaţii verzi şi bazin retenţie vidanjabil costă 66.499 Euro. În costul total au fost incluse şi cheltuielile de proiectare precum şi cele necesare obţinerii tuturor autorizaţiilor. Dacă se adăugă şi mijlocul de transport şi alte cheltuieli conexe se ajunge la aproximativ 77.500 Euro.

În cazul în care e urmărită construcţia unui sere de câteva sute de metri, preţurile numai pentru structură şi materialul de acoperire variază între 5 şi 15 euro, iar în plus trebuie luat în considerare şi sistemul de irigare care în funcţie de banda folosită (calitate, lungime, distanţă între picurători) costă câteva mii de lei.

Banii europeni pot acoperi jumătate din costurile de construcţie a unei sere de legume. Investiţia poate fi recuperată în maximum cinci ani. Construirea unei sere de legume cu sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeană face parte din masura de încurajare a modernizării exploataţiilor agricole.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor