Suferi de stres? Încearcă această delicioasă legumă

Cartofi dulci
Cartofi dulci (Shutterstock)

Să recunoaştem: viaţa poate fi dură şi stresul este o realitate. Fie că este vorba de o durere de cap supărătoare sau de o mare problemă la locul de muncă, factorii care declanşează stresul sunt pur şi simplu prea mulţi.

Chiar şi sfaturile despre cum trebuie să reacţionaţi la stres variază de la simple (să tragi un pui de somn) la complexe (să-ţi părăseşti locul de muncă). Dacă sunteţi în căutarea unei alinări pentru stresul cotidian, noi vă sugerăm în schimb ceva gustos: mâncaţi un cartof dulce!

Asociem această rădăcină portocalie cu multe beneficii fantastice pentru sănătate. Dar puţini sunt cei care cunosc sau apreciază utilitatea ei în reducerea stresului.

În cartea sa "Eat yourself calm" autorul Gill Pavel afirmă că "antioxidanţii şi alte substanţe importante ce se găsesc în cartofii dulci pot ajuta la reducerea impactului stresului asupra corpului şi minţii dvs. prevenind afecţiunile inflamatorii de multe ori asociate cu stresul".

Iată cum funcţionează:

Când sunteţi stresat, corpul dvs. foloseşte mai rapid mineralele esenţiale şi are nevoie de o cantitate mai mare de serotonină, hormonul ce declanşează o stare de bine şi pace. Tuberculii sunt o sursă excelentă de minerale, fibre şi carbohidraţi, care pot contribui la creşterea producţiei de serotonină.

Cartoful dulce este deosebit de eficient pentru a reduce stresul, deoarece dulceaţa lui delicată poate compensa dorinţa de dulce. Energia pe termen scurt eliberată de legume ajută un corp obosit şi o minte supraîncărcată. Iată avantajul: eliberarea de energie de la cartoful dulce este lentă şi sigură, legumele având un indice glicemic scăzut, datorită conţinutului ridicat de fibre.

Gustaţi un cartof dulce la cină de câteva ori pe săptămână şi veţi îndepărta stresul.

Sfaturi utile:

- Cartofii se înnegresc în contact cu aerul, aşa că trebuie gătiţi imediat după ce au fost decojiţi.

- Pentru a obţine un beneficiu nutriţional maxim de la cartofii dulci, gătiţi-i la aburi timp de aproximativ şapte minute.

- Încercaţi aceşti nemaipomeniţi cartofi dulci prăjiţi pentru o gustare delicioasă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Articolul în limba engleză: The Delicious Vegetable That Helps You Fight Stress