Consiliul General al Capitalei aprobă încă un proiect de sluţire a Bucureştiului. Blocuri cu 3 etaje peste un mic Versailles

Bazin Kiseleff 45, Bucureşti.
Bazin Kiseleff 45, Bucureşti. (Nicuşor Dan)

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat joi proiectul imobiliar care prevede construirea unor blocuri cu trei etaje pe Şoseaua Kiseleff la nr. 45-45A, pe un teren care găzduieşte în prezent o copie în miniatură a grădinilor din Versailles.

Proiectul a fost votat în pofida faptului că terenul pe care ar urma să se ridice aceste imobile figurează în documentaţiile de urbanism ca spaţiu verde iar legea interzice construcţiile pe spaţii verzi. Mai mult, proiectul a obţinut toate avizele necesare de la Primăria Capitalei, Ministerul Mediului, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti.

Potrivit Hotnews, proiectul a fost urmărit de numeroase controverse de-a lungul timpului deoarece proprietara parcelei, avocata Lucia Cherecheş, a obligat în instanţă Primăria sectorului 1 să dea autorizaţie de demolare pentru cele două clădiri care se află pe teren şi care au fost construite în perioada interbelică.

La finele lui 2012, Tribunalul Bucureşti a dispus anularea autorizaţiilor, în urma unui proces iniţiat de Salvaţi Bucureştiul.

Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu aflat pe site-ul municipalităţii, cele două case construite în perioada interbelică se păstrează, ansamblul de blocuri urmând să fie construit în spatele lor, pe terenul pe care sunt amenajate grădinile. Primăria Capitalei a dat aviz favorabil acestui proiect, deşi terenul în suprafaţă de circa 11.600 mp pe care se vor ridica clădirile figurează ca spaţiu verde iar legea nr. 24 /2007 şi OUG 114/2007 interzic categoric construcţiile pe spaţiile verzi.

Potrivit lui Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Primăria Capitalei a autorizat în iulie 2014, demolarea bazinului ce constituie punctul central al grădinii din Sos. Kiseleff nr. 45, construită după modelul grădinilor de la Versailles. Autorizaţia emisă de Primăria Municipiului Bucureşti este ilegală, întrucât nu are un aviz valabil al Ministerului Culturii, declară Nicuşor Dan, care i-a solicitat prefectului să intervină şi să atace în instanţă a autorizaţiei de desfiinţare