Plaja din Năvodari în pericol să fie distrusă de planurile primarului local

Vacanţă pe Litoralul românesc.
Vacanţă pe Litoralul românesc. (Epoch Times România)

Plaja, principala atracţie a staţiunii Năvodari, este în pericol de a fi distrusă de planurile primarului local, avertizează cele mai importante patronate din turism, ANAT şi FPTR.

Cele două asociaţii, citate de Mediafax, susţin că primarul din Năvodari va distruge plaja din staţiune dacă îşi va pune în practică proiectul de construcţie a unei faleze şi a unor blocuri şi spaţii comerciale, iar ANAT îi cere premierului Victor Ponta să blocheze proiectul.

"Principala atracţie a staţiunii Năvodari a fost şi este plaja. După Mamaia, e clar că locul care se poate dezvolta cel mai mult pe litoral este Năvodariul. Aici s-au făcut investiţii importante în ultimii 12 ani. În momentul în care am văzut documentele cu planurile primarului am fost în pragul unui stop cardiac", a declarant Alin Burcea, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Potrivit vicepreşedintelui ANAT, Primăria Năvodari a depus un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care prevede construirea pe plajă a unei faleze lungi de şase kilometri şi late de 16 metri, la 60 de metri de mare. Plaja staţiunii va fi astfel redusă la maxim 60 de metri lăţime, în condiţiile în care este în vigoare o lege care prevede că nu se poate construi la distanţă mai mică de 150 de metri de mare, potrivit lui Alin Burcea, care a făcut un apel către Victor Ponta, să intervină cu Corpul de Control al Guvernului pentru a opri devastarea plajei din Năvodari.

"Fac un apel ca această nenorocire, acest jaf să fie anulat. Este vorba de o afacere de sute de milioane de euro, dacă vor începe lucrările de construcţie pe plajă. E o nenorocire care trebuie stopată acum. Primarul Năvodariului a depus la Consiliul Judeţean Constanţa o cerere pentru PUZ, care trebuie blocată urgent. În această cerere este prevăzută faleză, dar şi mai multe construcţii, dintre care unele pe plajă, şi am văzut acolo şi blocuri de P 10. Or, să te trezeşti acum pe plajă cu un lanţ de blocuri de P 10, înseamnă un jaf. Cred că trebuie pornit un control adevărat şi de către DNA", a mai declarat oficialul ANAT.

La rândul său, primarul Năvodariului, contactat de Mediafax, a declarat că proiectul va aduce valoare adăugată staţiunii, dând o notă în plus de "civilizaţie" zonei.

"Faleza va ridica turismul în Năvodari, va da o notă de civilizaţie, vom avea internet wireless, foişoare pentru salvamari, scuaruri de spaţii verzi, băncuţe, lampadare de fontă. Avem proiectate bretele cu apă care să alimenteze zonele de duşuri pe plajă", a mai spus primarul, care a mai declarat că proiectul este în valoare de aproximativ 60 de milioane de lei şi va fi realizat cu fonduri europene.

Edilul localităţii Năvodari a mai declarat că nu va renunţa la ideea construirii falezei, ba mai mult, ia în calcul să facă plângere penală pe numele celor care obstrucţionează proiectul.

Reamintim că primarul Nicolae Matei a fost condamnat în 8 aprilie, de Tribunalul Constanţa, la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru dare de mită. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa, următorul termen fiind stabilit în 18 septembrie a.c.

Primarul oraşului Năvodari a fost acuzat de procurorii DNA că, în perioada iunie - octombrie 2012, i-ar fi solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere, denunţător în dosar, să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în aceste anchete, pe care primarul le considera "abuzive, nejustificate şi motivate politic". În schimbul acestei protecţii, în 25 octombrie 2012, edilul i-ar fi dat ofiţerului de poliţie două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piaţă de 46.160 de euro.