Consiliul Europei a acuzat Rusia de folosirea torturii în Caucazul de Nord

Vedere generală a Consiliului Europei din Strasbourg, Franţa.
Vedere generală a Consiliului Europei din Strasbourg, Franţa. (FREDERICK FLORIN / AFP / Getty Images)

Consiliul Europei a acuzat joi autorităţile ruse de folosirea de şocuri electrice, asfixiere şi alte torturi asupra prizonierilor, într-un efort de a suprima o insurgenţă islamistă din Caucazul de Nord, potrivit unui raport Reuters.

Raportul său a fost publicat după ce Rusia a autorizat, pentru prima dată, publicarea rezultatelor adunate de comisia privind tortura a Consiliului European într-o călătorie din 2011 în Cecenia, Daghestan şi Osetia de Nord.

Rusia se luptă în zonă, cu o insurgenţă a unor rebeli înarmaţi, care doresc să înfiinţeze un stat islamic în regiunea muntoasă şi predominant musulmană.

Raportul Comitetului pentru Prevenirea Torturii (CPT) pare să susţină afirmaţiile grupurilor pentru drepturile omului, conform cărora guvernele regionale închid ochii la abuzurile efectuate în numele suprimării militanţilor.

"Pentru a combate fenomenul torturii şi alte forme de maltratare severă, autorităţile relevante - atât cele republicane cât şi federale - trebuie în primul rând să recunoască existenţa acestora", se arată în raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe