Consilierul lui Trump pentru comerţ acuză Germania că foloseşte o monedă euro depreciată

Relaţiile dintre Washington şi Berlin ar putea lua o nouă turnură după ce un consilier de rang înalt al noului preşedinte american Donald Trump a acuzat Germania că profită de SUA şi partenerii săi din UE utilizând o monedă euro puternic depreciată.
Peter Navarro.
Peter Navarro. (Getty Images)

Administraţia Trump tocmai a tras primul foc în în războiul valutar, şi prin urmare comercial, dintre SUA şi Europa, când consilierul noului preşedinte american pe probleme legate de comerţ, Peter Navarro, a acuzat Germania că foloseşte o monedă euro “groaznic de depreciată pentru a exploata SUA şi partenerii săi din UE”, a susţinut Financial Times, notând că aceste comentarii vor “declanşa probabil alarma în cea mai mare economie a Europei”.

Navarro, şeful noului Consiliu Naţional pentru Comerţ al lui Donald Trump, a declarat pentru Financial Times că moneda euro este asemenea unei “mărci germane implicite”, a cărei subevaluare a oferit Germaniei un avantaj în faţa principalilor săi parteneri. Deşi nu este neapărat neaşteptat – Germania a fost deseori acuzată că este cel mai mare câştigător de pe urma unei monezi euro slabe, pe spinarea statelor aflate la periferia Europei – viziunile lui Navarro sugerează că noua administraţie SUA se concentrează pe valută ca parte a unei abordări dure privind relaţiile comerciale, arată Financial Times.

Mai mult, practicând deteriorarea relaţiei SUA-Germania şi îndepărtarea de politica americană din trecut, Navarro a numit de asemenea Germania ca unul dintre principalele obstacole pentru un acord comercial între SUA şi UE (TTIP) şi a declarat că discuţiile cu blocul european privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii au căzut.

“Un mare obstacol în vizualizarea TTIP ca un acord bilateral este Germania, care continuă să exploateze alte ţări din UE, precum şi SUA, cu o ‘marcă germană implicită’ ce este groaznic de depreciată”, a precizat Navarro. “Dezechilibrul structural german în comerţul cu restul UE şi cu SUA subliniază eterogenitatea [diversitatea] economică în cadrul Uniunii Europene – prin urmare, acesta este un acord multilateral prezentat ca bilateral”.

Comentariile lui Navarro evidenţiază disponibilitatea tot mai mare a administraţiei Trump de a se opune liderilor UE, şi în special cancelarului german Angela Merkel.

Pe lângă faptul că susţine public guvernul premierului britanic Theresa May în negocierile sale cu UE în privinţa termenilor separării de bloc, Trump a precizat că Uniunea Europeană este un vehicul pentru Germania. În plus, noul preşedinte american a declarat că alianţa militară vestică NATO este o alianţă învechită.

Intervenţia lui Navarro are loc după o vizită efectuată săptămâna trecută în Washington de către premierul britanic, aceasta şi Trump discutând despre modalităţile de lansare a negocierilor pentru un acord comercial între SUA şi Marea Britanie.

“Brexitul a ucis TTIP de ambele părţi ale Atlanticului, chiar înainte de alegerea lui Donald Trump. Personal, consider TTIP un acord multilateral cu multe ţări aflate sub un singur acoperiş”, a declarat Navarro pentru Financial Times. Săptămâna trecută, Trump a retras de asemenea SUA dintr-un acord negociat de predecesorul său Barack Obama cu 12 ţări din Cercul de Foc al Pacificului.

Mai mult, Navarro a declarat că una dintre priorităţile comerciale ale Administraţiei Trump este “repatrierea lanţurilor de aprovizionare internaţionale pe care se bazează multe companii multinaţionale americane, luând în vizor unul dintre stâlpii economiei globale moderne”.

După cum a mai notat Financial Times, Navarro a susţinut practic un plan de taxare a importurilor ce a fost prezentat de liderii republicani în Camera Reprezentanţilor şi care a cauzat o diviziune în sânul comunităţii de afaceri din SUA.

Propunerea ar elimina capacitatea companiilor de a deduce costurile de import din veniturile lor impozabile şi, în acelaşi timp, ar face ca toate veniturile obţinute din export să fie neimpozabile. Propunerea a atras atenţia săptămâna trecută, când Casa Albă a evidenţiat-o ca pe una dintre căile prin care se va putea acoperi costul pentru construirea zidului la frontiera cu Mexicul.

În plus, Navarro a respins argumentul că americanii vor ajunge să plătească ei înşişi pentru zid în urma unei astfel de modificări a impozitării. Acesta este “un argument vechi şi epuizat folosit ani de zile de aripa globalistă pentru a lăsa americanii fără locuri de muncă şi pentru a scădea salariile prin mutarea locurilor noastre de muncă în străinătate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe