Consilier la Cotroceni: Victor Voicu, academicianul cu peste 30 de milioane de euro în cont

Stema României la intrarea în Palatul Cotroceni (Mihuţ Savu / The Epoch Times)
Bogdan Costea
17.08.2012

Victor Voicu l-a înlocuit pe Virgil Păunescu, ultimul dintre consilierii lui Traian Băsescu care a plecat de la Cotroceni, în funcţia de consilier prezidenţial pe probleme de sănătate. O carte de vizită a academicianului în vârstă de 73 de ani, cu foste şi actuale funcţii pe care le-a deţinut de-a lungul timpului, este extrem de lungă şi impresionantă: general maior, medic şi farmacolog român, membru titular (din 2001) al Academiei Române, profesor universitar, şeful Catedrei de Farmacologie Clinică, Toxicologie şi Psihofarmacologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, directorul Centrului de Cercetări ştiinţifice Medico-Militare, preşedinte al Consiliului ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, preşedintele Societăţii Române de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică. A publicat 20 de volume, peste 290 de lucrări ştiinţifice şi comunicate, are 18 brevete de invenţie. În anii 2006 şi 2010 a candidat la şefia Academiei Române, dar a pierdut.

Noul consilier prezidenţial este, probabil, unul dintre cei mai bogaţi “salariaţi” care au existat vreodată în aparatul prezidenţial, el având în conturi peste 30 de milioane de euro. A făcut avere după ce a dezvoltat, apoi a vândut fondul de investiţii Advent International, o companie din industria farmaceutică, LaborMed, tranzacţia fiind cifrată la 123 de milioane de euro. Cum Victor Voicu deţinea, prin soţia sa, Marilena Jaquidi, 26,13% din afacere, în conturile familiei au intrat peste 30 de milioane de euro. De când a vândut LaborMed nu a mai dezvoltat nici o altă afacere. "Nu mai am acum niciun proiect personal, nu am investiţii în derulare. Îmi termin acum casa şi atât. Poate copiii vor să dezvolte ceva", spune Voicu.

Numele său este legat, însă, şi de un mare scandal din 2003-2004, de pe vremea când era preşedinte al Consiliului ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM). Voicu a fost acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului din cadrul ANM, a favorizat firma soţiei sale – deja amintita LaborMed, vândută apoi – acordându-i exclusivitate la producerea medicamentelor de succes. De altfel, Voicu a şi fost eliberat din funcţie în urma unei anchete a Autorităţii Naţionale de Control, pe motiv că "se află în conflict de interese cu funcţia sa publică întrucât soţia sa, Marilena Jaquidi, era membru în Consiliul de Administraţie al SC LaborMed Pharma SA Bucureşti şi deţinea 26 la sută din acţiunile acestei societăţi, al cărei obiect de activitate este producţia de medicamente". Potrivit presei vremii, Voicu a fost singurul oficial incompatibil din Ministerul Sănătăţii care nu şi-a înaintat demisia din proprie iniţiativă, la sugestia ministrului de atunci al Sănătăţii, Ionel Blănculescu.

În 2004, cotidianul “Adevarul” scria că "Victor Voicu a acordat o treime din exclusivităţi la producerea medicamentelor de succes firmei soţiei". Practic, din cele 80 de medicamente aprobate de Consiliul ştiinţific în urma solicitărilor venite din partea firmelor româneşti, 26 dintre aprobări au fost acordate firmei LaborMed Pharma, celelalte două treimi fiind împărţite între alte 12 firme.

A făcut avere după ce a dezvoltat, apoi a vândut fondului de investiţii Advent Internaţional o companie din industria farmaceutică, LaborMed, tranzacţia fiind cifrată la 123 de milioane de euro.

*

În numai câteva zile, Crin Antonescu a schimbat întreaga echipă de consilieri prezidenţiali de la Cotroceni. Primii numiţi au fost Gheorghe Rotaru (Departamentul Securităţii Naţionale) şi Vasile Enache (Cancelaria Prezidenţială). A doua zi, echipa s-a întregit cu Radu Zlaţi, ales consilier la Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, şi cu Victor Voicu, numit în funcţia de consilier prezidenţial la Departamentul Sănătate Publică. Au urmat Daniel Barbu (Departamentul de Analiză Politică), Nicoleta Nicolae Ioana (Departamentul de Comunicare Publică, purtător de cuvânt), Maria Cristina Manda (Departamentul Constituţional Legislativ).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor