Consilier la Cotroceni: Un regalist, votant al lui Băsescu, la curtea preşedintelui interimar

Bogdan Costea
16.08.2012

Radu Zlaţi, noul consilier al preşedintelui interimar Crin Antonescu pentru relaţia cu autorităţile publice şi societatea civilă, este un fost coleg de facultate al actualului lider de la Cotroceni, susţinător al monarhiei şi, după cum singur recunoaşte, votant al lui Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale din 2004.

Născut în Sibiu, Zlaţi a absolvit Facultatea de Istorie, fiind coleg cu actualul preşedinte Crin Antonescu, iar apoi a primit repartiţie în Maramureş, devenind în 1990 profesor de istorie la Liceul Regele Ferdinand din Sighetu Marmaţiei. După cum scrie publicaţia locală “Gazeta de Maramureş”, Zlaţi este membru al PNL din 1990 şi consilier local de Sighet în perioada 2000-2004, autocaracterizându-se mai degrabă drept „un om care se îndoieşte”- definiţie de pe blogul său -, decât om politic, deşi şi în politică s-a îndoit prin pamfletele sale de mulţi lideri politici, inclusiv de alegerile lui. De exemplu, recunoaşte că în 2004 l-a votat pe Traian Băsescu, dar astăzi îl compară pe acesta cu Carol al II-lea.

Pasionat de SF, monarhist, istoric şi maramureşean, Radu Zlaţi explică simplu că numirea în funcţia de consilier prezidenţial înseamnă asumarea unor responsabilităţi în plus şi spune că a acceptat-o pentru faptul că „am fost solicitat de către cineva pe care nu-l pot refuza şi faptul că am avut convingerea în momentul acceptării mele că pe domeniul pe care am fost solicitat pot face ceva pozitiv, atât pentru administraţia prezidenţială, cât şi pentru România”. De pe blogul personal se vede clar admiraţia pentru Antonescu, pe care îl consider „omul politic cel mai de succes al ultimului deceniu”. Întrebat de alţi politicieni pe care îi admiră, Radu Zlaţi răspunde: „Din istoria poporului nostru aş putea da două personalităţi, dar ordinea lor nu e neapărat ierarhică, Ştefan cel Mare şi Carol I”.

Întrebat dacă există similitudini între situaţia politică actuală şi alte perioade istorice, Zlaţi face o comparaţie şocantă între Băsescu şi Carol al II-lea. „E un ghem amestecat de lucruri. Din punct de vedere al edificării societăţii şi economiei, găsesc frapante similitudini cu anii de dinainte de 1900, anii 1880, în care noi încercam disperaţi să avem o economie românească, dar nu aveam capital românesc, încercam să avem o clasă mijlocie burgheză românească, când nu exista burghezie românească şi în care politica era dominată de reprezentanţi de facto ai unei clase politice-boierimea care era pe cale de dispariţie, aşa cum mulţi spun astăzi că suntem conduşi de elita II sau III a defunctului partid comunist. În ceea ce priveşte politica înainte de referendum, în plaja aceea confuză de aşteptări a societăţii româneşti de la regimul Băsescu, mai degrabă m-aş fi dus înspre anii de final ai regimului carlist, ai lui Carol al II-lea, în care o personalitate foarte puternică - Regele - încerca prin tot felul de manevre sporirea puterii personale, desigur comparaţia nu este punct cu punct. Dar în mare, aceasta era impresia mea, unei societăţi democratice de alunecare înspre autoritarism, sigur că suspendarea preşedintelui şi referendumul a resetat situaţia, rămâne de văzut dacă ea se va întoarce la ceea ce a fost înainte de 29 iulie sau se vor deschide nişte oportunităţi noi şi pentru politica românească”.

Ovidiu Nemeş, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, îl caracterizează astfel pe Zlaţi: „E un tip care a confirmat profesional, e unul dintre cei mai buni profesori de istorie din municipiu. A avut o activitate bogată şi în cadrul partidului (n.r. - PNL), acum e suspendat pentru că poziţia pe care o ocupă e incompatibilă cu cea de membru de partid. Pentru Sighet înseamnă foarte mult să aibă un consilier prezidenţial în varianta în care această formulă va fi viabilă şi în continuare, este pentru prima oară când cineva din Maramureş ocupă o asemenea funcţie şi care îi va putea reaminti de fiecare dată preşedintelui sau în cazul în care interacţionează cu membrii Cabinetului că în Sighetu Marmaţiei e nevoie de investiţii, de sprijin”.

Întrebat de alţi politicieni pe care îi admiră, Radu Zlaţi răspunde: „Din istoria poporului nostru aş putea da două personalităţi, dar ordinea lor nu e neapărat ierarhică, Ştefan cel Mare şi Carol I”.

*

În numai câteva zile, Crin Antonescu a schimbat întreaga echipă de consilieri prezidenţiali de la Cotroceni. Primii numiţi au fost Gheorghe Rotaru (Departamentul Securităţii Naţionale) şi Vasile Enache (Cancelaria Prezidenţială). A doua zi, echipa s-a întregit cu Radu Zlaţi, ales consilier la Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, şi cu Victor Voicu, numit în funcţia de consilier prezidenţial la Departamentul Sănătate Publică. Au urmat Daniel Barbu (Departamentul de Analiză Politică), Nicoleta Nicolae Ioana (Departamentul de Comunicare Publică, purtător de cuvânt), Maria Cristina Manda (Departamentul Constituţional Legislativ).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor