Confruntându-se cu spionajul, SUA respinge modificarea reţelei globale de telecomunicaţii

Terry Kramer, ambasadorul american la Conferinţa Internaţională de Telecomunicaţii 2012 (WCIT-12), vorbind la Information Technology Council în Washington, D.C.
Terry Kramer, ambasadorul american la Conferinţa Internaţională de Telecomunicaţii 2012 (WCIT-12), vorbind la Information Technology Council în Washington, D.C. (Mandel NganAFP / GettyImages)
Joshua Philipp
10.10.2012

Organizaţia Naţiunilor Unite a făcut presiuni asupra Statelor Unite ca să predea controlul asupra telecomunicaţiilor globale, în timp ce o conferinţă viitoare convocată de Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (UIT) a ONU este de aşteptat să marcheze schimbări majore la nivelul telecomunicaţiilor globale. Dar Washingtonul împiedică acest plan din cauza preocupărilor că statele membre ale ONU, inclusiv China şi Rusia, vor fi în măsură să controleze securitatea cibernetică, confidenţialitatea datelor şi numele de domenii .com şi .org.

Ţările vor putea de asemenea să perceapă taxe pentru traficul internaţional pe internet şi să stabilească noi orientări inginereşti şi tehnice, care ar putea afecta modul în care funcţionează internetul.

Un raport publicat luni de Comitetul de Informaţii al Casei Reprezentanţilor a evidenţiat preocupări legate de spionaj, efectuat de companiile chineze de telecomunicaţii Huawei şi ZTE, care se află printre cei 15 membri ai UIT enumeraţi de regimul chinez.

În conformitate cu raportul Comitetului de Informaţii, şeful delegaţiei SUA la conferinţa ONU, ce va avea loc în luna decembrie în Dubai, a declarat că Statele Unite vor respinge orice schimbări majore ale telecomunicaţiilor la nivel global.

Internetul şi alte tipuri de telecomunicaţii globale sunt guvernate de Reglementările internaţionale în domeniul telecomunicaţiilor (ITR), elaborate în 1988 la Conferinţa mondială privind administrarea telegrafului şi telefonului. Conferinţa din Dubai va fi prima de acest gen din 1988 încoace şi intenţionează să actualizeze aceste legi, pentru a oferi şi altor ţări un cuvânt în reglementările globale.

Terry Kramer, trimisul special al SUA la conferinţă, a declarat luni pentru reporterii de la Geneva că deşi Statele Unite sunt dispuse să negocieze anumite modificări ale ITR, puţine schimbări vor fi acceptate, a raportat SecurityWeek.

Kramer a afirmat că Statele Unite se opun propunerilor venite din partea unora dintre "naţiunile nedemocratice", care folosesc urmărirea şi monitorizarea conţinutului şi a informaţiilor accesate de utilizator, "ceea ce face să fie foarte uşor ca statul să monitorizeze traficul".

El a mai precizat că întâlnirea UIT "nu este un loc adecvat sau util pentru a aborda securitatea cibernetică" şi a adăugat că: "Nu suntem de acord ca o singură organizaţie să preia rolul de a rezolva ameninţările cibernetice".

Statele Unite şi-au prezentat propunerile pentru conferinţă pe 3 august, afirmând că: "nu vor sprijini propunerile care vor creşte exercitarea controlului asupra internetului sau conţinutului acestuia" şi se vor opune eforturilor care extind reglementările "ce autorizează orice cenzură a conţinutului sau împiedică libera circulaţie a informaţiei şi a ideilor".

Poziţia potrivit căreia UIT nu ar trebui să aibă mai multă putere în guvernarea internetului şi altor forme de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) a primit şi mai multă atenţie luni, când comitetul Casei Reprezentanţilor a publicat un raport în care avertiza societăţile americane să nu facă afaceri cu companiile chineze de telecomunicaţii Huawei şi ZTE, în urma unei anchete ce a durat un an.

"După cum arată acest raport, avem motive serioase de îngrijorare cu privire la Huawei şi ZTE, două companii de telecomunicaţii din China care doresc să câştige o cotă de piaţă în Statele Unite ale Americii, precum şi cu privire la relaţia lor cu guvernul comunist din China", a declarat membrul senior al Comitetului de Informaţii Dutch Ruppersberger (D -Md.) într-un comunicat de presă. "Am avertizat agenţiile guvernamentale şi companiile din SUA, care iau în considerare utilizarea de echipamente produse de Huawei şi ZTE în reţelele lor, să se gândească la efectul pe care l-ar putea avea asupra securităţii noastre naţionale."

Unul dintre principalele puncte la care Statele Unite se opun este tendinţa de a se acorda UIT un control mai mare în guvernarea internetului. UIT este format din 193 de ţări membre şi peste 700 de entităţi din sectorul privat şi instituţii academice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor