Conferinţă de presă comună Merkel-Cioloş. Intrarea în Schengen, un vis îndepărtat

Aflat joi într-o vizită oficială la Berlin, premierul Dacian Cioloş a susţinut o conferinţă de presă comună cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
Premierul Dacian Cioloş (Eugen Horoiu)
Andrei Pricopie
07.01.2016

"Ne bucurăm că îl avem azi pe premierul Cioloş aici. România e un partener extrem de important pentru noi în UE, în NATO. Avem şi o legătură emoţională datorită comunităţilor de saşi şi şvabi. Avem relaţii economice foarte bune cu România, suntem al treilea mare investitor. Am discutat despre cum putem îmbunătăţi relaţiile economice între cele două ţări.

Vrem să identificăm toate relaţiile mediului de afaceri. Am discutat despre statul de drept, sistemul de justiţie, am văzut că există progrese în domeniul combaterii corupţiei şi că Guvernul Cioloş urmăreşte cu prioritate aceste subiect, că vrea să obţină bunăstarea populaţiei din România", a declarat Angela Merkel, citată de hotnews.ro.

Cancelarul Germaniei a discutat cu premierul României şi despre chestiunea refugiaţilor şi vecinătatea României. "România are vecini Moldova, Ucraina, care e în plin proces de aplicare a acordului de la Minsk. Am discutat despre ce trebuie făcut. Am discutat şi despre securitatea graniţelor externe ale UE astfel încât statele europene să îşi împartă egal responsabilităţile", a adăugat Angela Merkel.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a ţinut să-i mulţumească Angelei Merkel şi a subliniat că Germania e un partener strategic important pentru România.

"Germania e un important partener pentru România. Volumul schimburilor comerciale e ridicat, în România există foarte multe companii extrem de active pe piaţă. Am discutat despre priorităţile celor două ţări. Vorbim în România de eficientizarea aparatului birocratic. Vrem un sistem al justiţiei îmbunătăţit, transparenţă pentru mediul de afaceri.

Intenţia mea e să mai vin o dată în primăvară în Germania ca să întărim cooperarea şi cu landurile. Împreună cu comunitatea română din Germania, care e foarte bine integrată, oameni care au venit la studii, care lucrează aici, am vorbit şi despre comunitatea germană din România. Toate aceste lucruri sunt premise foarte bune pentru o cooperare bună între cele două ţări", a precizat Dacian Cioloş.

Potrivit premierului, discuţiile cu Angela Merkel au vizat şi cooperarea în UE, România urmând să devină o ţară activă pe plan european în mai multe domenii.

"Vrem să fim un factor pro-activ în plan comunitar. Vrem să cooperăm cu toate ţările din UE iar Germania e un stat cheie. Vrem să participăm activ la transformarea instituţiilor europene. Voi avea grijă să lucrăm şi la acest capitol foarte bine împreună. Vrem să avem un spaţiu Schengen solid, vrem să facem parte din acest spaţiu. În chestiunea refugiaţilor ştiţi poziţia noastră, suntem deschişi la dialog, ascultăm ce spun şi celelalte state.

Suntem pentru întărirea capacităţilor Frontex, suntem pe locul doi la participarea la această coaliţie de protecţie a graniţelor externe. Această muncă a noastră e în direcţia bună şi va fi intensificată şi în viitor. Am discutat şi de parteneriatul estic, despre Moldova, România va susţine Moldova să meargă în continuare pe drumul pro-european. Sperăm că în Moldova va exista în curând un guvern, că ţara va face reforme", a continuat Dacian Cioloş.

"Cât de actuală mai este tema Schengen? România e pregătită inclusiv tehnic pentru aderare? Poate spune Germania dacă susţine România?" au fost întrebaţi de jurnalişti cei doi lideri.

"Cred că proiectul Schengen e de actualitate, de foarte mare actualitate. Trebuie să rezolvăm problema migraţiei ilegale. Controalele temporare la graniţele interne sunt o chestie temporară şi sunt parte a acordurilor Schengen. Cred că Schengen e un lucru foarte apreciat de cetăţenii europeni, dar e şi un instrument foarte bun pentru creşterea economică.

E drept că România a făcut foarte multe eforturi şi reforme în apărarea graniţelor, aşteptăm însă următorul raport al Comisiei privind corupţia. Aşteptăm să vedem că în acest raport se regăsesc toate eforturile României de a combate corupţia astfel încât România să adere pas cu pas", a fost replica Angelei Merkel.

La rândul său, Dacian Cioloş a explicat că a discutat în detaliu aceste aspecte cu Merkel.

"România a făcut eforturi foarte mari în combaterea corupţiei. Dincolo de procesul tehnic al aderării, guvernul va continua eforturile de combatare a corupţiei, astfel încât progresele să se regăsească şi în raportul CE. Sperăm că acest lucru va duce în perioada următoare şi la aderarea la Schengen. Ne dorim un spaţiu Schengen securizat, solid", a afirmat Cioloş

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor