Conexiunea moldovenească: Pe urmele lui Vitalie Proca, suspectul de atentat împotriva lui Gherman Gorbunţov (Guardian)

Epoch Times România
10.04.2013

Cetăţeanul moldovean Vitalie Proca este acuzat de atentat la viaţa omului de afaceri rus Gherman Gorbunţov şi de a fi un asasin angajat de o reţea mafiotă activă în Europa de Est, scrie The Guardian într-un amplu articol.

La 1 martie 2012, Vitalie Proca a plecat din RMoldova natală şi a trecut graniţa în România cu autocarul. De acolo s-a deplasat în Italia. Poliţia din RMoldova crede că Proca a folosit un paşaport fals pentru a ajunge la destinaţia sa finală - o adresă din East London.

Presupusa misiune a lui Proca a fost de a ucide un om de afaceri rus bogat, Ghreman Gorbunţov, de 46 de ani, care a fugit în Marea Britanie în 2010, după o dispută cu inamicii săi puternici de la Moscova. Din motive evidente, el a păstrat discreţia, locuind într-un apartament dintr-o zonă liniştită în Canary Wharf.

La 20 martie, Gorbunţov s-a întors la casa lui din Byng Street, în jurul orei 07: 30 şi a coborât dintr-un taxi negru. Potrivit unor anchetatori din Marea Britanie şi RMoldova, Proca ar fi tras şase gloanţe în el, după care a fugit, aruncând pistolul semi-automat Makarov într-un tufiş. Gorbunţov a supravieţuit deşi a fost grav rănit. După ce a ieşit din spital a fost pus sub protecţia poliţiei 24 de ore din 24.

Presupusul rol al lui Proca a ieşit la iveală în februarie, când a fost arestat la Moscova. Poliţia rusă, care a acţionat în baza unui mandat Interpol, l-a reţinut pe aeroportul Domodedovo.

Poliţia moldovenească spune că Proca este un asasin profesionist, angajat de bande est-europene pentru a elimina rivali. Presupusul asasin a fost legat de o reţea mafiotă activă în România şi Republica Moldova, potrivit poliţiei, şi se face vinovat de asasinate la comandă, jafuri, prostituţie, trafic de droguri şi contrabandă cu ţigări.

Ion Guşan, alias 'Nicu Patron', presupusul lider al unei bande din RMoldova, l-a angajat pe Proca pentru a executa lovitura de la Londra, au adăugat poliţiştii moldoveni. Dar gruparea lui Patron era de intermediari. Ordinul de a-l împuşca pe Gorbunţov a venit de la Moscova şi de la una dintre grupările mafiote cele mai periculoase din lume, banda Solnţevskaya - a aflat The Guardian şi ''Organised Crime and Corruption Reporting Project'' (OCCRP).

Citând dovezi pe bază de interceptări telefonice, procurorii moldoveni spun că banda a discutat cum Gorbunţov ''i-a înşelat' cu suma de 500 de milioane de dolari (330 milioane de lire). În februarie 2012 a fost dat ordinul ca Gorbunţov 'să dispară'. Cunoscut ca ''Bancherul negru'', el era investigat în RMoldova pentru o presupusă fraudă şi spălare de bani. La scurt timp după primirea telefonului, Proca, 33 de ani, a plecat la Londra.

O ţară săracă cu 3 milioane de locuitori, fosta republică sovietică RMoldova este un centru al criminalităţii transnaţionale, notează The Guardian. Majoritatea locuitorilor vorbesc limba rusă, dar mulţi au paşapoarte româneşti, care le permit accesul în UE şi mai ales în Italia, ţara care adăposteşte o mare diasporă moldovenească. Înregistrări ale zborurilor arată că Proca a revenit în RMoldova prin nordul Italiei, la trei zile după atentatul de la Londra.

Proca s-a născut lângă Pituşca, un sat sărac aflat la 28 de mile nord-vest de Chişinău. Drumul accidentat spre Pituşca trece prin centrul viticol al RMoldova, un peisaj pitoresc cu terenuri agricole, nuci şi un lac.

Mama lui Proca este farmacistă, iar tatăl său, acum decedat, a fost muncitor, în timp ce bunicul a fost şef al unei brigăzi de muncă sovietice. El are două surori, una măritată cu un italian. Vorbind cu reporterul de la The Guardian, mama lui, Ana Proca, a declarat că s-a străduit să-şi crească aşa cum trebuie toţi cei trei copii. Ea a aflat despre arestarea fiului ei la Moscova de la buletinul de ştiri.

Despre presupusa călătorie a fiului ei la Londra a spus: 'Nu ştiu nimic despre asta. Credeam că era acasă, la Chişinău. Nu ştiam nici măcar că avea un paşaport'. Întrebată dacă el avea legături cu Marea Britanie, a răspuns: 'Nu ştie engleza, la şcoală a studiat limba franceză'. 'Am ţinut foarte puţin legătura cu el de când a părăsit şcoala la 17 ani şi s-a mutat la Chişinău. De câte ori sunam la ei acasă, răspundea soţia lui'.

Profesorii de la şcoala gimnazială din Pituşca îşi amintesc de Proca ca fiind un elev bun - blond, frumos, relativ popular cu fetele şi fără să creeze probleme. 'Nu era băiat rău', a afirmat secretara şcolii, Ana Petrea. Vecinii, însă, au sugerat că tânărul Proca avea tendinţe de delincvenţă - fura varză, iar odată, potrivit unui vecin, i-a furat mamei sale cheia de la farmacie şi a umblat prin sertare.

Ca adult, Proca este însă un asasin desăvârşit. În 1997, la vârsta de 18 ani, el comis un jaf sadic în ziua de Crăciun în apropierea oraşului Criuleni. El şi trei complici mascaţi au pătruns în casa în care se aflau trei femei. Proca le-a lovit pe două dintre ele atât de brutal cu o bară de metal încât ambele au murit, potrivit unor documente judiciare. El a legat-o pe cea de-a treia femeie şi a torturat-o cu un fier de călcat. Aceasta a supravieţuit doar pentru că a leşinat şi Proca a presupus că era moartă. Proca a fost prins şi condamnat la închisoare pe viaţă.

A stat următorii 12 ani după gratii, în oraşul Rezina din RMoldova. După o vizită conjugală, a devenit tatăl unui copil cu soţia sa armeană. În închisoare şi-a făcut tatuaje: un Iisus pe umăr, stele pe genunchi, simbolurile unui 'vor v zakone', termenul rusesc pentru 'hoţ în lege', sau mafiot profesionist. S-a bătut cu alţi deţinuţi.

Apoi, în 2010, el a fost eliberat condiţionat în mod misterios. Autorităţile moldoveneşti au declanşat o anchetă privind motivul pentru care judecătorul Andrei Bălan l-a lăsat să iasă din închisoare. Odată liber, Proca a revenit la Pituşca pentru a-şi lua diploma şcolară - 'elegant îmbrăcat şi politicos', potrivit directoarei adjuncte a şcolii, Larisa Gusan. 'Nu pot să cred că a făcut aceste lucruri', a spus ea. Un fost coleg de clasă, Ion Iordache, a spus: 'A revenit în sat acum doi ani. Am băut vodcă'. Iordache a adăugat că pe vremea când erau şcolari el şi Proca chiuleau uneori de la şcoală, jucând cărţi. 'Nimeni nu se temea de el', a insistat el. Şi totuşi Proca era periculos.

La nouă luni după atacul asupra lui Gorbunţov, ar fi îndeplinit o ''comandă'' la Bucureşti. Procurorii spun că o bandă mafiotă românească, clanul Mararu, l-a angajat să-l asasineze pe un rival, Dumitru 'Puiu' Mironescu. Lui Proca i s-a indicat ţinta greşită - împuşcând un tânăr al cărui nume, maşină şi număr erau similare cu cele ale lui Mironescu. Bărbatul a supravieţuit după 10 gloanţe de kalaşnikov.

Cazul Proca este stânjenitor pentru RMoldova, al cărui guvern de coaliţie pro-european a căzut în martie, scrie ziarul britanic. Premierul Vlad Filat respinge afirmaţiile că mafia a compromis poliţia ţării sale şi structurile judiciare. Vlad Filat a declarat pentru Guardian: 'Într-un caz ca acesta [Proca] este deja prea mult. De aceea, suntem într-un proces complex de reformă a sectorului judiciar şi a poliţiei noastre'.

România a solicitat extrădarea lui Proca. Marea Britanie urmează să procedeze la fel. În februarie, inspectori de la Scotland Yard s-au întâlnit cu omologi români şi moldoveni la Bucureşti. Ministrul moldovean de interne, Dorin Recean, care a discutat cazul Proca cu Moscova, a declarat pentru Guardian că ancheta merge pe urmele probelor, indiferent unde duc acestea. Dar dacă urmele duc la figuri bine conectate?, l-a întrebat ziarul. 'Sunt optimist că oricine este legat de aceste crime se va confrunta cu urmărirea penală. Poate că nu mâine, dar pe termen mediu', a spus el.

O investigaţie Guardian-OCCRP a stabilit între timp că Proca era membrul unei bande de asasini profesionişti, vinovată pentru şase crime, două tentative de omor şi alte câteva crime. Documente moldoveneşti vamale arată că, după eliberarea sa din închisoare, Proca s-a deplasat cu un Audi aflat în proprietatea ''Clandak Srl'', o companie aparţinând lui Robert Gîrleanu. Gîrleanu a fost arestat şi acuzat în România pentru uciderea, în 2000, a trei hoţi de maşini. Ei au fost omorâţi, arşi şi îngropaţi în pădure, cadavrele lor carbonizate fiind descoperite abia 10 ani mai târziu.

Ofiţeri de aplicare a legii din România îl corelează pe Gîrleanu cu o grupare mafiotă românească, banda Cordunenilor, ai cărei membri au fost acuzaţi de crimă organizată şi spălare de bani. Documente arată totodată legături între Proca şi un alt român, Victor Dragoş Niţă. Acesta este acuzat că i-a ajutat pe asasinii lui Valer Damian, un om de afaceri controversat din oraşul românesc Bacău, care a fost torturat şi ucis în august 2011. Documentele dezvăluie, de asemenea, legături între Proca şi cumnatul său David Davitean, care a fost acuzat în RMoldova de racket.

În ceea ce-l priveşte pe Gorbunţov, el a fost acţionarul majoritar al băncii moldoveneşti Universalbank, între 2008 şi 2011. El a susţinut că în august 2011 a fost victima unui 'atac raider', banca fiind preluată pe bază de documentaţie falsificată. Câteva zile mai târziu, Renat Usatîi, noul acţionar majoritar, a declarat că sub Gorbunţov banca a spălat între 5 miloane de dolari (3,2 milioane de lire) şi 10 milioane de dolari pe zi. Curând după aceea, Universalbank a dat faliment şi Banca centrală a RMoldova i-a retras licenţa. Ambii au negat orice ilegalitate.

Gorbunţov a fost, de asemenea, în dispută cu alţi doi foşti parteneri de afaceri. Înainte de a fi împuşcat, el le-a spus unor anchetatori de la Moscova că partenerii săi au fost în spatele unei tentative de omor din 2009 împotriva altui bancher rus, Aleksandr Antonov, cărora le datora 108 milioane de dolari. Acesta a supravieţuit atacului. Fiul lui Antonov, Vladimir, locuieşte la Londra, a deţinut o vreme clubul de fotbal Portsmouth şi se opune încercărilor Lituaniei de extrădare a sa sub acuzaţia de vânzare de active pentru a plăti datoriile raiderului (asset-stripping). El este sub pază armată şi neagă orice ilegalitate.

Soacra lui Proca, Venera Gasparean, insistă asupra faptului că Proca este nevinovat. Ea a declarat pentru Guardian: 'Nimeni nu a spus adevărul. Vitalie nu a fost niciodată la Londra''.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor