Emigrarea transformă viaţa din România (New Statesman)

(The Epoch Times)
Epoch Times România
10.04.2013

Mai interesantă decât speculaţiile tabloidelor britanice despre imigraţia românilor în Marea Britanie este o povestea despre cum emigrarea transformă viaţa din România, relatează miercuri publicaţia New Statesman.

În prezent, unul din şase români trăieşte şi munceşte în străinătate. De la căderea dictaturii Ceauşescu în 1989 (şi după reformele liberale de la sfârşitul anilor '90), economia ţării a crescut constant.

România este azi a 49-a economie ca mărime din lume, iar PIB-ul său a fost estimat la 274,1 miliarde de dolari în 2012, cu puţin înaintea Emiratelor Arabe Unite şi a Israelului, deşi creşterea sa economică a încetinit. Artiştii români se bucură de recunoaştere internaţională: regizorul Cristian Mungiu a câştigat Palme d'Or-ul la Festivalul de Film de la Cannes în 2007, cu filmul său '4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile', iar scriitoarea Herta Müller şi-a adjudecat Premiul Nobel pentru literatură în 2009.

Cei mai mulţi dintre cei care au plecat în anii '90 proveneau din zone ale României unde locuitorii plecaseră deja ca lucrători itineranţi în România. Aceştia s-au mutat în Franţa, Italia şi Spania - ţări cu care România are legături culturale şi lingvistice (română este singura limbă romanică într-o Europă de Est dominată de limbi slave). Ei au umplut lacunele de pe pieţele forţei de muncă din aceste ţări - din construcţii, agricultură, servicii la domiciliu - şi continuă să facă acest lucru.

Zonele rurale din România, cum ar fi Satu Mare, Maramureş şi Suceava, au fost transformate de emigrarea în masă. 'Spre deosebire de oraş, unde competiţia economică este mai subtilă, în satele din România schimbările sunt extrem de vizibile, iar strada principală funcţionează ca o scenă pentru afişarea ostentativă', susţine fotograful Petruţ Călinescu, ale cărui poze - parte a proiectului său 'Mândrie şi beton', dedicat schimbărilor recente din satele tradiţionale din România - au fost folosite pentru a documenta articolul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor