Complotul maşinuţei de jucărie; 4 bărbaţi din Marea Britanie au fost condamnaţi

Jack Phillips
19.04.2013

Complotul terorist al maşinuţei de jucărie: Patru bărbaţi din Marea Britanie au fost condamnaţi joi pentru un complot terorist care implica o maşină de jucărie.

Un complot terorist implica vizarea trupele britanice de rezervă prin folosirea unei maşinuţe de jucărie cu explozivi.

Dar anchetatorii au declarat joi că serviciile de spionaj intern MI5 şi poliţia din Marea Britanie au reuşit să-i oprească pe Zahid Iqbal, Mohammed Sharfaraz Ahmed, Umar Arshad şi Syed Farhan Hussain înainte să lanseze atacul mortal.

Iqbal şi Ahmed au primit sentinţe lungi de 16 ani şi 3 luni, ceea ce înseamnă că vor fi în închisoare peste 11 de ani înainte de a avea dreptul la eliberare condiţionată până la terminarea sentinţei. Arshad a fost condamnat la peste şase ani de închisoare, în timp ce Hussain a primit peste cinci ani.

Britanicii - cu vârste cuprinse între 22 şi 31 de ani - au pledat vinovat în martie în ce priveşte un comportament ce pregătea acte de terorism.

Cei patru au fost arestaţi cu un an în urmă în oraşul Luton, la nord de Londra, după o operaţiune a poliţiei şi MI5.

Procurorii au declarat că britanicii au descărcat fişiere care conţineau instrucţiuni pentru un atac, au cumpărat echipament de supravieţuire şi au adunat bani pentru scopuri teroriste. De asemenea, ei au recunoscut că au "facilitat, planificat şi încurajat" călătoriile în străinătate în scopuri teroriste.

Oamenii au fost înregistraţi discutând despre trimiterea unei maşini de jucărie cu telecomandă, pe care urmau să monteze o bombă artizanală, pe sub porţile unui centru al trupelor în rezervă din Luton, şi despre utilizarea unor instrucţiuni dintr-un manual Al-Qaeda pentru a face un dispozitiv exploziv improvizat.

"Folosirea unei maşinuţe de jucărie ca dispozitiv exploziv poate părea copilăresc, dar dacă ar fi reuşit să o strecoare pe sub poartă, consecinţele ar fi implicat mulţi morţi şi răniţi, cum am văzut în ultimele zile în Boston", a declarat un oficial britanic de securitate ce deţinea informaţii despre anchetă, care a vorbit cu condiţia anonimatului deoarece nu a fost autorizat să-şi menţioneze numele.

Instanţa a aflat că Iqbal a avut contacte directe cu un agent pakistanez şi că l-a ajutat pe Ahmed să călătorească în Pakistan în 2011 pentru a fi instruit în acţiuni teroriste.

Procurorii au declarat că oamenii s-au inspirat din primul număr din 2010 al "Inspire", o revistă on-line în limba engleză a Al-Qaeda din Yemen, care are legătură cu clericul militant născut în America Anwar al-Awlaki. Liderul militant a fost ucis în 2011 într-o lovitură cu drone.

Aceeaşi revistă on-line a dat instrucţiuni cu privire la modalităţi de construire a unei bombe din "oale sub presiune" - acelaşi tip de dispozitiv exploziv care a fost folosit în atacul de luni de la Maratonul din Boston, care s-a soldat cu trei persoane ucise şi peste 100 persoane rănite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor