Comisia Europeană: cartonaş galben pentru România. Ordonanţa Lăcomiei atrage prima procedură de infringement

Eugen Teodorovici şi Daniela Pescaru (Epoch Times România)
Dana Betlevy
07.03.2019

Comisia Europeană a anunţat, joi, în cadrul unui comunicat de presă, că demarează procedura de infringement împotriva României. Este vorba despre prima măsură punitivă venită de la un for internaţional european ca urmare a controversatei OUG 114/2018, aşa-numita "Ordonanţă a Lăcomiei".

Mai exact, României i-a fost trimisă o scrisoare de punere în întârziere pentru încălcarea anumitor cerinţe prevăzute de Directiva privind gazele naturale şi de Regulamentul privind siguranţa furnizării de gaze.

“Astăzi, Comisia a decis să trimită României o scrisoare de punere în întârziere pentru nepunerea corectă în aplicare a anumitor cerinţe prevăzute de Directiva privind gazele naturale (Directiva 2009/73/CE) şi de Regulamentul privind siguranţa furnizării de gaze [Regulamentul (UE) 2017/1938]. Aceste instrumente vizează asigurarea competitivităţii pe pieţele gazelor din UE, garantând în acelaşi timp aprovizionarea în condiţii de securitate a gospodăriilor şi a altor clienţi care necesită o protecţie specială. În urma analizării măsurilor legislative adoptate de România în decembrie 2018, Comisia a constatat că sistemul preţurilor angro reglementate nou introduse pe piaţa gazelor din România este contrar cerinţelor juridice ale UE. De asemenea, Comisia consideră că aceste măsuri nu sunt adecvate pentru atingerea în mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici împotriva creşterilor excesive de preţ”, se arată în comunicat.

Lunar, Comisia Europeană emite un pachet de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor de către statele membre. Aceste decizii au rolul de a asigura că legislaţia UE este aplicată în mod corespunzător şi în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor. Sunt vizate diferite sectoare şi domenii. Comisia a constat că obligarea producătorilor de gaze să îşi vândă produsele la acelaşi preţ, timp de trei ani, este de fapt o nerespectare a legislaţiei europene.

Potrivit hotnews.ro , săptămâna trecută Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a dat undă verde metodologiei prin care producători precum Romgaz şi OMV Petrom vor fi obligaţi să vândă gaze la preţul de maxim 68 lei/mwh, timp de trei ani. ANRE s-a folosit de legislaţia secundară pentru a pune în aplicare controversata OUG 114/2018. Cei care vor avea de câştigat din această manevră sunt marii furnizori E.ON şi ENGIE, care vor cumpăra gaze ieftine şi le vor vinde mai departe la ce preţ doresc. Printre beneficiarii acestei prevederi s-ar număra şi Gazprom-ul, căci importurile de gaze ar urma să crească.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor