Comandamentul European al SUA a donat armatei R. Moldova un lot de echipament

(EMMANUEL DUNAND / AFP / GettyImages)
Ana Chitoroagă
17.06.2014

Comandamentul European al Statelor Unite ale Americii a oferit Armatei Naţionale a R. Moldova un lot de echipament şi tehnică de calcul, în valoare de 210 mii dolari SUA, destinat serviciului geniu şi serviciului medical al Armatei Naţionale.

Prezent la ceremonia desfăşurată în Batalionul de geniu „Codru”, ministrul Apărării, Valeriu Troienco a accentuat că donaţia respectivă reprezintă un suport important pentru Armata Naţională. „Geniştii şi medicii militari moldoveni sunt în permanenţă la datorie. Sunt sigur că această donaţie de echipament ne va permite să salvăm mai multe vieţi şi să asigurăm o îngrijire medicală de calitate”, a spus Valeriu Troenco.

La rândul său, şeful adjunct al misiunii diplomatice a Ambasadei SUA la Chişinău, Kara McDonald, a declarat că proiectul de asistenţă umanitară, iniţiat de către Comandamentul European al SUA, are ca scop dezvoltarea capabilităţilor Armatei Naţionale în domeniul geniu şi cel medical. „Programul de Acţiune Umanitară de Deminare implementat de către Comandamentul European, demarat în noiembrie 2013, a oferit geniştilor un training valoros şi echipament de ultimă generaţie. Cu certitudine, acesta va spori nivelul de siguranţă a cetăţenilor Republicii Moldova, astfel prevenind diverse incidente cauzate de muniţiile neexplodate”, a declarat oficialul american.

Setul de tehnică şi utilaj special a fost donat în cadrul proiectului de asistenţă umanitară „Humanitarian Main Action” (HMA) şi este destinat pentru instruirea geniştilor şi medicilor Armatei Naţionale. Echipamentul oferit include detectoare de mine, aparataj de testare a capselor detonante, echipament de protecţie personală pentru genişti, echipamente medicale (manechine, truse şi instrumente medicale, diverse materiale didactice), laptopuri, imprimante, videoproiectoare, table de clasă etc.

La eveniment a participat comandantul Gărzii Naţionale a Carolinei de Nord, SUA, general-maiorul Gregory Lusk, aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 15–19 iunie curent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor