Colaborare inedită. Revoluţia din 1989, pe platforma Google Cultural Institute

Imagini de la Revolutia din decembrie 1989, Bucuresti
Imagini de la Revolutia din decembrie 1989, Bucuresti (Robine-Simon / AFP / Getty Images)
Ioana Statescu
08.11.2012

Televiziunea Română şi Google au lansat, în parteneriat, o colecţie online de materiale video şi texte dedicată Revoluţiei din 1989. Proiectul intitulat "Căderea Cortinei de Fier” este disponibil pe platforma Google Cultural Institute, informează site-ul 9am.ro.

În cadrul conferinţei de lansare a proiectului, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al televiziunii publice, a declarant, cu referire la colaborarea Televiziunii Române cu Google, că aceasta vine într-un moment în care piaţa online se află în plină expansiune. În plus, Claudiu Săftoiu a mai precizat că noul proiect Google "face din arhiva TVR o reprezentare mondială" şi că instituţia pe care o conduce este pregătită pentru difuzarea de conţinut online pe portalul TVR Plus.

Proiectul "Căderea Cortinei de Fier” se adresează comunităţii online din întreaga lume, oferind tuturor celor interesaţi oportunitatea de a viziona momente istorice.

"Materialele puse la dispoziţie de TVR, prima televiziune din lume care a transmis o revoluţie în direct, sunt acelea nevăzute, nedifuzate până acum. Sunt grupate în patru colecţii, care au fost aglutinate de o echipă a TVR timp de şapte luni", a mai spus Claudiu Săftoiu.

Acestea sunt:

- "Timişoara, primul oraş liber" - care se concentrează pe momentul izbucnirii revoltei împotriva lui Nicolae Ceauşescu şi a regimului comunist. Colecţia conţine povestea protestului faţă de evacuarea pastorului reformat Laszlo Tokes şi oferă detalii despre cele două zile de manifestaţii în primul oraş care s-a opus regimului;

- "Bucureşti, Oraşul Victoriei" arată protestele din 21 şi 22 decembrie 1989, când o "întâlnire populară" s-a transformat într-o revoluţie, iar dictatorul a fugit cu elicopterul, în timp ce revoluţionarii au ocupat clădirea Comitetului Central;

- "Revoluţia Română, transmisă în direct" - care prezintă principalele momente ale primei revoluţii transmise în direct, cu materiale video ce conţin diferite anunţuri, zvonuri, acuzaţii de terorism şi ilustrează atmosfera şi tensiunea acelor momente;

- "Procesul şi execuţia" - imagini video şi texte despre arestarea, procesul şi execuţia cuplului Ceauşescu.

"Căderea Cortinei de Fier"- un punct de vedere independent

Colecţia "Căderea Cortinei de Fier" a fost creată prin colaborarea cu istorici, curatori de muzee şi posesori de arhive care au folosit documente, materiale video şi fotografii ale evenimentelor. Rezultatul nu se doreşte a fi un comentariu, o analiză a acelor evenimente, ci un punct de vedere independent, care să lase alegerea interpretării fiecăruia dintre cei care o accesează.

"Este un proiect special, pentru că este pentru prima dată când România este obiectul unei astfel de lansări la nivel mondial. Momentul ales nu este întâmplător, ci marchează 23 de ani de la Revoluţie", a declarat Dan Bulucea, manager la Google România.

Platforma Google Cultural Institute este disponibilă în mai multe limbi, inclusiv română, întregul conţinut fiind diseminabil prin reţelele de socializare. Astfel, toţi cei care accesează platforma Google vor putea citi texte, viziona fotografii, cea mai mare parte dintre ele obţinute prin scanare de filme şi vor avea la dispoziţie şi date despre locul şi contextul în care au fost făcute imaginile.

Materialele incluse în colecţia "Căderea Cortinei de Fier" însumau iniţial 300 de ore, dintre care 100 de ore au fost filmări propriu-zise. După selecţia riguroasă a echipei televiziunii publice, pe platforma Google Cultural Institute au fost postate materiale ce acoperă 52 de ore.

"Acesta este al şaptelea proiect online lansat anul acesta de echipa online a TVR. În urma discuţiilor de la Google, am început să ne documentăm şi am dat de o arhivă a TVR cu sute de minute de la Revoluţie şi, după o selecţie, am ajuns la patru colecţii. Sunt momente rare, nu ştiu dacă unice, dar se poate vedea, de exemplu, momentul primei emisii a Revoluţiei, de la TVR, care avea loc în studioul 4. S-au folosit imagini scanate de pe pelicule de 16 mm, filmate de operatorii TVR", a menţionat Dorian Stoica, coordonatorul proiectului din partea TVR.

Google Cultural Institute este o platformă online lansată anul trecut, care prezintă expoziţii ale marilor evenimente ale secolului al XX-lea, printre care teme referitoare la Holocaust şi la Nelson Mandela. Reprezentanţii Google România au subliniat că unul dintre criteriile de selecţie a noilor teme ţine de impactul pe care acestea îl au.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor