Codurile Penale pe punctul de a fi aruncate în aer! Prevederi "mănuşă" pentru Dragnea şi Tăriceanu

Sub pretextul transpunerii în legislaţia noastră a unei directive UE vizând prezumţia de nevinovăţie, parlamentarii Puterii îşi propun să măcelărească codurile penale. Printre beneficiarii modificărilor ar fi şi şefii PSD şi ALDE.
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu
Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu (Mihut Savu / Epoch Times)

Sub conducerea autorului OUG 13, celebrul Florin Iordache, comisia specială pentru Legile Justiţiei va dezbate, începând de luni, o serie de modificări la Codul penal şi Codul de procedură penală considerate explozive de către Opoziţie. Unele dintre ele le vor veni mănuşă lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, lideri ai partidelor ce fac acum legea în Parlament şi ambii titulari de dosare penale.

Astfel, sub pretextul transpunerii unei directive a Parlamentului European se propune (pe lângă secretizarea dosarelor, eliminarea arestului preventiv pentru cei implicaţi în dosare de corupţie etc) modificarea infracţiunii de mărturie mincinoasă, pentru care este cercetat Călin Popescu-Tăriceanu şi amendamente care vor face să nu se mai poată folosi ca probe datele informatice care privesc dosarul lui Liviu Dragnea, atrag atenţia parlamentarii USR. Prin ricoşeu, nici înregistrarea video a crimei de la Dristor n-ar mai putea fi folosită în proces, pe motiv că a fost făcută fără mandat.

"Două exemple concrete, ca să înţelegem ce înseamnă aceste modificări puse sub umbrela Directivei. Practic, datele informatice descoperite în calculatoare care privesc astăzi dosarul lui Liviu Dragnea nu mai pot fi folosite în acest dosar, Parchetul fiind obligat să le şteargă în totalitate ca şi cum nu le-ar fi descoperit vreodată. Sau, o situaţie şi mai gravă, recent am avut o crimă la metrou, acele înregistrări capturate cu camerele de supraveghere nu mai pot fi folosite în dosarul penal, pentru că ele au fost făcute fără mandat”, a explicat senatorul USR Edward Dincă, citat de digi24.ro.

"Ieri mi-a fost trimis un tabel în care s-au inserat noi amendamente la Codurile Penale. Aceste propuneri sunt de o gravitate inimaginabilă. Dacă ar fi adoptate, practic s-ar închide foarte multe dosare. Nu stiu câte dosare ar mai putea fi continuate pentru că se doreşte modificarea unor instituţii fundamentale din procedura penală cum a fi administrarea probelor, măsurile preventive, arestarea, sunt chestiuni pe codul penal care sunt propuse de ALDE pe o infracţiune despre care ştim, datorită presei şi datorită comunicatelor pe care le-am primit, că domnul Tăriceanu este cercetat pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă, se doreşte modificarea evidentă a infracţiunii de mărturie mincinoasă.

Se invocă o directivă europeană ca şi cum noi din start am fi încălcat acea directivă, deşi nu există niciun indiciu în acest sens care vizează prezumţia de nevinovăţie. Pe marginea acestei directive încearcă să facă nişte modificări fundamentale la coduri", a declarat, la rândul său, deputatul USR Stelian Ion, citat de HotNews.

Reamintim că şi DNA a atras atenţia că amendamentele la codurile penale aflate pe masa Comisiei Iordache vor avea un efect devastator asupra anchetelor penale în cazul în care vor fi adoptate şi a semnalat că unul dintre acestea vizează mărturia mincinoasă.

"Modificarea art. 273 Cod procedură penală dezincriminează practic infracţiunea de mărturie mincinoasă, cu efect inclusiv asupra tuturor cauzelor aflate pe rol având ca obiect această infracţiune, prin aplicarea principiului legii penale mai favorabile. Va fi extrem de dificilă, chiar imposibilă aflarea adevărului, în condiţiile în care martorii vor şti că pot minţi fără să aibă nicio consecinţă, având impunitate.", precizează DNA într-un comunicat de presă.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne