Macovei: Dragi români, statul de drept e din nou în pericol! Acţionaţi, doar voi îi mai puteţi opri!

Monica Macovei
Monica Macovei (Monica Macovei)

Este foarte clar că PSD&ALDE, Dragnea&Tăriceanu, se grăbesc să ne scoată din Europa, din rândul ţărilor democratice, a tras un semnal de alarmă marţi, în cadrul unui comunicat de presă, europarlamentarul Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei a opinat că ceea ce au făcut PSD&ALDE în Camera Deputaţilor, într-o grabă de neînţeles şi nejustificată de nimic obiectiv, este în afara statului de drept, a democraţiei:

- Au votat modificările criticate de CSM, Parchetul General, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de peste 4.500 de judecători şi procurori la legea 303/2004 - Statutul magistraţilor. Chiar înainte de vot, Secţia pentru procurori a CSM a mai dat un comunicat de presă în care avertizează că nu este analizat şi luat în considerare niciunul din argumentele CSM din avizul negativ dat legilor justiţiei.

- Au votat propunerea lui Iordache-Altă întrebare ca toţi parlamentarii găsiţi în conflict de interese până în 2013 să nu mai fie pedepsiţi, chiar dacă au refuzat să respecte decizia definitivă a instanţei – caz concret: deputata ALDE Steluţa Cătăniciu, care a depus multe amendamente la legile justiţiei.

- Au vrut să modifice Regulamentul Camerei Deputaţilor, astfel încât amendamentele opoziţiei nici măcar să nu mai fie discutate în plen. Astfel, la vot ar urma să se supună doar amendamentele aprobate de comisii, toate odată, fără dezbateri, iar cele respinse, cum sunt cele mai multe ale opoziţiei, nu ar mai fi supuse votului decât dacă sunt respinse amendamentele majorităţii PSD&ALDE. Adică niciodată! Proiectul, avizat negativ în Comisie, va intra la vot în şedinţa de plen următoare.

"În Comisia specială pentru legile justiţiei, deputaţii au terminat de modificat şi legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi va intra la votul final din plenul Camerei Deputaţilor. Modificările votate de PSD&ALDE rup, practic, din competenţele DNA, creând o secţie specială pentru anchetarea judecătorilor şi procurorilor. Între timp, Senatul a aşteptat cu sufletul la gură să înregistreze Statutul judecătorilor şi procurorilor, iar calendarul stabilit pentru adoptare este foarte strâns: săptămâna viitoare, luni, vor fi şi “dezbaterea” în Comisie şi votul în plen", a declarat Macovei.

Potrivit europarlamentarului, PSD&ALDE se grăbesc pentru că va fi vacanţă parlamentară până la 1 februarie, iar Dragnea&Tăriceanu şi toţi politicienii cu probleme penale nu mai au răbdare.

"Procedurile legislative pe care PSD&ALDE nu le mai pot controla (doar dacă vor îndrăzni să modifice şi aici legile) prevăd posibilitatea atacării la Curtea Constituţională a legilor justiţiei, ceea ce pentru Dragnea&Tăriceanu înseamnă iar timp pierdut. Pentru noi toţi, este foarte clar că PSD&ALDE, Dragnea&Tăriceanu se grăbesc să ne scoată din Europa, din rândul ţărilor democratice. Graba politicienilor cu probleme penale de a subordona justiţia, de a-i scăpa pe cei găsiţi în conflict de interese, încercarea de a modifica regulamentele de funcţionare, ca să nu mai fie deranjaţi de opoziţie, este sfârşitul democraţiei în România", a continuat Macovei.

Deputatul european susţine că "numai în dictatură se schimbă legile într-o clipă, pentru ca apoi să vină tăvălugul modificărilor prin care ei, politicienii cu probleme penale, ne vor fura în continuare fără să fie pedepsiţi şi vor face legi prin care ne vor restrânge tot mai multe drepturi".

"Numai în dictatură sunt ignorate toate mesajele de îngrijorare transmise de ambasade ale statelor membre şi SUA, solicitările Consiliului Europei (prin GRECO, Grupul statelor împotriva corupţiei, care vrea să vadă ce modificări se aduc legilor justiţiei, un demers nemaiîntâlnit până acum în cazul României) şi se refuză să fie cerută opinia Comisiei de la Veneţia. Dragnea&Tăriceanu se comportă exact ca într-o ţară izolată, în dictatură", a conchis Macovei.