CNSAS, despre Viorel Cataramă: Nu era informator, doar sursă a Securităţii cu trei nume de cod şi note informative

Viorel Cataramă
Viorel Cataramă (Epoch Times România)

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor fostei Securităţi ( CNSAS) a anunţat că, în urma verificărilor făcute asupra candidatului la alegerile prezidenţiale Viorel Cataramă, s-a constatat că, deşi acesta nu era informator, a fost ”sursă” a Securităţii cu trei nume conspirative: ‘Viorel’, ‘W’ şi ‘Voicu’.

Decizia publicată pe site-ul CNSAS arată că Viorel Cataramă a primit în 21.05 2002 o decizie care atestă că nu a fost ”agent sau colaborator al Securităţii ca poliţie politică”. Respectiva decizie a fost însă dată în baza faptului că figura ca ”necunoscut” în arhive. Ulterior, la o verificare din 2019, au fost descoperite documente precum note de protocol olografe, semnate cu numele real, şi note informative olografe, semnate cu numele conspirative ”Voicu ” şi ”W”.

Documentele menţionate au fost găsite însă în dosarul de urmărire informativă (DUI) al unei alte persoane, urmărite de Securitate, cu care Viorel Cataramă făcea afaceri în perioada 1985-1988.

”În dosarul I542786 (cota CNSAS) titular VRHP s-au identificat documente în care i-a fost atribuit de către ofiţerii de Securitate numele conspirativ „Viorel”, cât şi documente olografe, semnate de care domnul Cataramă Viorel atât cu numele real, cât şi cu numele conspirative „W” şi „Voicu”, se arată în adeverinţa publicată, joi, de CNSAS, pe care o puteţi citi aici.

Dat fiind faptul că nu există niciun angajament şi niciun ”dosar de reţea”, iar notele sale informative nu denunţă activităţi sau atitudini potrivnice regimului comunist, Cataramă nu a putut fi declarat colaborator al Securităţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne