Clasamentul democraţiilor: R. Moldova continuă să se îndrepte spre grupul regimurilor autoritare

Protest la Chişinău, ”Validaţi Mandatul”
Protest la Chişinău, ”Validaţi Mandatul” (facebook.com / Olesea Cember)

În anul 2018, Republica Moldova a căzut din nou în clasamentul democraţiilor, de pe locul 78 pe locul 79, având un scor de 5.85 faţă de 5.94 în 2017, fiind considerată o democraţie cu un regim hibrid.

Astfel, conform clasamentului EIU, R. Moldova continuă tendinţa de scădere din perioada guvernării comuniste având un punctaj de 6.50 în 2006. O scădere sub 4,00 ar duce ţara în zona regimurilor autoritare.

De menţionat că, potrivit aceleiaşi surse, şi România a scăzut în clasamentul democraţiilor, de pe locul 64 pe locul 66, având un punctaj de 6.38 faţă de 6.44 anul trecut. Astfel, ţara continuă tendinţa de scădere începând cu 2015.

Cu toate acestea, România este considerată încă o democraţie parţial funcţională. O scădere sub 6,00 ar duce România în zona regimurilor hibride, care combină elemente de democraţie cu elemente autoritare.

EIU – The Economist Intelligence Unit este o divizie a prestigioasei publicaţii The Economist, specializată în a oferi informaţii relevante oamenilor de afaceri şi investitorilor.