Cioloş, plan cu măsurile urgente de guvernare. Ce priorităţi anunţă PLUS?

Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Epoch Times România)

Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a prezentat duminică un document cu măsurile urgente de guvernare pe care le propune partidul său dacă PSD ar pleca de la Palatul Victoria. Documentul asumat de politicianul pe care alianţa PLUS-USR l-ar numi premier, dacă ar ajunge la putere, se axează pe ideea unei guvernări participative pentru perioada 2021-2024 şi trece în revistă o serie de măsuri pe marginea cărora ar trebui iniţiate dezbateri, relatează Hotnews.

Potrivit PLUS, documentul, care nu se vrea a fi un program de guvernare sau un program al alianţei USR-PLUS, „reprezintă punctul de plecare în pregătirea unei guvernări participative pentru perioada 2021 - 2024. Cuprinde parte din priorităţile identificate până în prezent de PLUS şi câteva exemple de posibile direcţii de acţiune şi măsuri pentru perioada de guvernare 2021-2024.”

”Dezbaterile pe care le vom iniţia pe propunerile de măsuri şi pachete de măsuri importante şi urgente vor reprezenta primele exerciţii de pregătire pentru o guvernare participativă”, se arată în document.

Planul prezentat de PLUS porneşte de la ideea de viaţă de calitate care se bazează pe cetăţeni activi, comunităţi puternice şi un stat responsabil şi abordează mai multe teme precum:

- Reforma constituţională, justiţia independentă şi statul de drept,

- Educaţie,

- Sănătate,

- Social,

- Cultură,

- Mediu şi resurse naturale,

- Economie şi antreprenoriat,

- Energie,

- Dezvoltare rurală şi agricultură,

- Amenajare şi planificare teritorială, infrastructură, urbanism şi construcţii,

- Turism,

- Politică fiscal-bugetară,

- Digitalizare,

- Politică externă

- Politică europeană.

Câteva dintre măsuri înaintate de PLUS, detaliate mai jos, potrivit sursei citate.

Reforma constituţională, justiţia independentă şi statul de drept

Echilibrarea raportului dintre puterea executivă şi cea legislativă prin introducerea a două noi cazuri de dizolvare a Parlamentului: obligatoriu, cazul în care demiterea preşedintelui, iniţiată de Parlament, este respinsă de către cetăţeni prin referendum şi, opţional, în situaţia adoptării unei moţiuni de cenzură şi ca urmare a consultării liderilor grupurilor parlamentare.

Reducerea numărului de parlamentari
, prin modificarea legislaţiei electorale.

Diferenţierea atribuţiilor celor două camere ale Parlamentului.

Modificarea modului de desemnare a arbitrilor – CCR şi Avocatul Poporului – pentru profesionalizarea şi depolitizarea ambelor instituţii:

- Pentru CCR, 3 judecători constituţionali vor fi desemnaţi de către colegiul de conducere al ÎCCJ, 3 judecători vor fi desemnaţi de către camerele reunite ale Parlamentului, iar ceilalţi 3 judecători vor fi desemnaţi de către preşedinte. O etapă obligatorie în desemnarea celor 9 judecători va fi obţinerea unui aviz favorabil din partea unei comisii de specialişti instituită de către Consiliul Superior al Magistraturii.

- Propunerea pentru funcţia de Avocat al Poporului va fi realizată de către preşedintele României, supusă spre avizarea unei comisii de specialiştii instituită de către Consiliul Superior al Magistraturii şi, în final, aprobată de către Parlament.

Reforma Justiţiei

Revenirea de urgenţă asupra modificărilor votate de majoritatea PSD-ALDE cu privire la Codul Penal, Codul de Procedură Penală şi Legile Justiţiei, incluzând desfiinţarea secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, actualmente un instrument politic de intimidare a magistraţilor, şi reforma modului de desemnare a conducerilor Parchetului General, DNA şi DIICOT, în mod absolut independent de factorul politic.

Demararea urgentă a proceselor de modernizare, digitalizare şi eficientizare a sistemului şi procesului de justiţie.

Reforma administraţiei

Un guvern mai suplu: reforma administraţiei centrale prin reducerea numărului de ministere, dar şi auditarea externă a tuturor agenţiilor guvernamentale şi a structurilor din subordinea şi coordonarea administraţiei publice centrale.

Totodată, documentul menţionează măsuri pentru transparentizate, simplificare şi debirocratizare a administraţiei.

Educaţie

Un accent este pus în document pe siguranţa elevilor, iar ca o măsură propusă este „Intervenţia de urgenţă asupra tuturor şcolilor care funcţionează în spaţii neconforme din punct de vedere sanitar sau al siguranţei la incendiu şi cutremur”.

Totodată, se propune suplimentarea fondurilor pentru asigurarea transportului elevilor.

Dezvoltarea programului „Educaţie pentru sănătate” pe parcursul anilor de învăţământ primar şi gimnazial.

Documentul care rezumă viziunea PLUS poate fi accesat aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne