Cioloş, aparent nemulţumit de strategia lui Iohannis la referendum. Cu toate acestea, îi îndeamnă pe români la vot

Dacian Ciolos
Dacian Ciolos (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele PLUS Dacian Cioloş a criticat indirect, joi, întrebările alese de Cotroceni pentru referendumul pe justiţie din 26 mai, arătând că ar fi trebuit să fie luate în considerare şi "măsurile antijustitie" adoptate de Parlament, aşa cum este cazul modificărilor aduse Codurilor Penale.

„Lupta anticorupţie nu trebuie oprită. Acest Parlament trebuie să primească un mesaj clar din partea cetăţenilor că ceea ce fac de doi ani nu îi reprezintă şi nu face bine ţării. Am cerut şi aşteptat acest referendum de doi ani. E bine că preşedintele a luat această decizie. Întrebările pe care referendumul le adresează românilor trebuie să le dea ocazia de a se exprima pe ansamblul măsurilor antijustiţie luate de PSD-ALDE, inclusiv în ceea ce priveşte modificările aduse Codurilor, ieri, în Parlament”, a afirmat Dacian Cioloş.

Liderul PLUS nu a ezitat însă să-i cheme pe români să voteze la referendumul din 26 mai pe tema justiţiei.

„Haideţi la vot! Haideţi la referendum! Haideţi să arătam ce pot cetăţenii români şi cum suntem cu adevărat”, a îndemnat Cioloş electoratul.

Precizăm că, joi, Administraţia Prezidenţială a anunţat cele două întrebări la care românii sunt chemaţi să răspundă la referendumul naţional pe justiţie din 26 mai. Astfel, preşedintele Klaus Iohannis a decretat chemarea la vot a poporului român pentru a-şi exprima voinţa cu privire la două probleme de interes naţional: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, precum şi interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe.

Cele două întrebări la care românii sunt chemaţi să răspundă pe 26 mai prin vot cu DA sau NU sunt:

1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Detalii aici.