E oficial: Cotroceniul a anunţat întrebările de la Referendum. Românii, chemaţi să-şi exprime voinţa

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Administraţia Prezidenţială a anunţat joi, prin vocea Mădălinei Dobrovolschi, cele două întrebări la care românii sunt chemaţi să răspundă la referendumul naţional pe justiţie din 26 mai.

Demersul vine, potrivit purtătorul de cuvânt al preşedintelui, pe fundalul "preocupării intense şi constante a societăţii româneşti faţă de necesitatea combaterii fenomenului corupţiei, a asigurării integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, precum şi de nevoia unui cadru legislativ coerent şi stabil".

Ce a decretat preşedintele României:

Art. 1. - Poporul român este chemat să îşi exprime voinţa cu privire la următoarele probleme de interes naţional:

1. interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie;

2. interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe.

Art. 2. - Pentru realizarea celor prevăzute la art. 1, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:

1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Art. 3. - Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European.

Preşedintele Klaus Iohannis va transmite un mesaj public cu privire la referendum astăzi, la ora 19:00.