Cioloş, mesaj la 10 ani de la aderarea României la UE [video]

Pentru oamenii din România, cei zece ani petrecuţi în Uniunea Europeană se pot vedea aproape zilnic, a remarcat premierul Dacian Cioloş.
Daniel Cioloş lansând programul „Fructe şi Lapte în Şcoli“
Daniel Cioloş lansând programul „Fructe şi Lapte în Şcoli“ (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Zece ani în Uniunea Europeană, pentru România, înseamnă zece ani de creştere, de dezvoltare, de consolidare a democraţiei, a declarat duminică, premierul Dacian Cioloş, fost comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

"Pentru oamenii din România, zece ani în Uniunea Europeană se pot vedea aproape zilnic, de la tinerii care au posibilitatea să studieze, să aibă experienţe profesionale în ţări din Uniunea Europeană până la primarul de comună rurală, care, cu fonduri europene, a reuşit să facă pentru săteni un drum mai acătării", a precizat Cioloş, într-un mesaj video postat pe pagina de Facebook a Reprezentanţei Comisiei Europene în România, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la aderarea României la UE.

Pentru el, cei zece ani au reprezentat "o perioadă de experienţă foarte intensă" şi consideră că, este "într-un fel sau altul, din punct de vedere profesional, produsul acestei apropieri şi integrări a României în Uniunea Europeană".

"Am început încă din perioada studenţiei, când, datorită apropierii României de Uniunea Europeană, am avut posibilitatea să fac stagii practice în ferme din ţări din Uniunea Europeană, în primul rând din Franţa, să compar modul de a face agricultură de acolo cu ceea ce se face la noi şi să pot să îmbunătăţesc lucrurile din punct de vedere profesional, acasă. Tot în acea perioadă am avut ocazia să cunosc aşa-numitul Bruxelles cu instituţiile europene din interior prin intermediul unui stagiu practic, pe care am putut să-l fac la Comisia Europeană", a afirmat Cioloş.

Totodată, premierul a explicat că experienţa din România i-a fost apoi utilă pe perioada celor 5 ani, cât a fost comisar european, practic reprezentantul României în ceea ce am putea numi într-un anumit fel Guvernul Uniunii Europene, unde s-a ocupat de agricultură şi dezvoltare rurală.

Potrivit premierului, în vremea când a fost comisar european a fost reformată politica agricolă comună şi a făcut-o să semene mai bine cu cea din România, iar românii, între altele, ştiu de ce au nevoie pentru a-şi dezvolta agricultura şi pentru a-şi dezvolta mediul rural.

"Mi-am dat seama că modul cel mai eficient de a ajuta România în interiorul Uniunii Europene este să poţi să ai această deschidere de viziune şi această experienţă care, în mod clar, îmbogăţeşte şi ne face pe noi, românii, să fim mai conştienţi de potenţialul pe care îl avem şi mai încrezători de ceea ce putem face ca ţară în Uniunea Europeană", a adăugat Cioloş.