Ciocniri violente între poliţie şi manifestanţi anti-austeritate în Bruxelles

Zeci de mii de belgieni au ieşit miercuri pe străzile Bruxelles-ului pentru a-şi manifesta opoziţia faţă de politicile de austeritate ale guvernului. Demonstraţia, iniţial paşnică, a devenit violentă după ce 200 de manifestanţi s-au încăierat cu poliţia.
Ciocniri între poliţia belgiană şi manifestanţii anti-austeritate în Bruxelles, 7 octombrie 2015.
Ciocniri între poliţia belgiană şi manifestanţii anti-austeritate în Bruxelles, 7 octombrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.10.2015

În capitala belgiană Bruxelles a avut loc un protest de amploare, zeci de mii de oameni criticând măsurile de austeritate impuse de guvernul ţării.

Similar cu un protest masiv din noiembrie 2014, manifestaţia de miercuri a fost marcată de violenţe după ce aproximativ 200 de protestatari s-au încăierat cu forţele poliţieneşti.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii şi pentru a stopa violenţele. Cel puţin trei oameni au fost arestaţi şi un ofiţer de poliţie a fost rănit, a raportat agenţia de ştiri DPA.

Principalele trei sindicate din Belgia au declarat că aproximativ 100.000 de oameni au participat la protestul din Capitală. Această acţiune a făcut parte dintr-o grevă la nivel naţional organizată împotriva reducerii cheltuielilor bugetare, a schimbărilor politicii fiscale şi împotriva măririi vârstei de pensionare.

Sindicatul creştin ACV, sindicatul socialist ABVV şi sindicatul liberal ACLVB susţin că administraţia premierului Charles Michel promovează politici care vor avantaja angajatorii şi vor dezavantaja forţa de muncă. Aceste sindicate susţin că măsurile de austeritate atacă săracii, în timp ce bogaţii nu vor fi deloc afectaţi.

Conform unui pachet de reformare a sistemului de pensii, asupra căruia a căzut de acord guvernul belgian, vârsta de pensionare a fost stabilită la 67 de ani. Alte reforme includ un acord privind indexaarea veniturilor şi aplicarea unui control mai strict asupra persoanelor care vor fi selectate să primească beneficii în caz de şomaj.

Sindicatele cer guvernului belgian să implementeze politici alternative.

O grevă naţională în sectorul feroviar este programată, de asemenea, în ziua de 9 octombrie.

Anul trecut, 120.000 de oameni au protestat în Bruxelles împotriva măsurilor de austeritate şi a reformelor guvernamentale privind piaţa liberă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor