Chinezii sunt interesaţi de mişcarea de independenţă hawaiiană

Steagul naţional al Hawaii. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.02.2015

China a sugerat înarmarea activiştilor pro-independenţă din Hawaii ca răspuns la vânzările americane de arme către Taiwan şi a ameninţat recent că va provoca suveranitatea americană prin lansarea unei cereri legale de revendicare a insulelor din Pacific ca teritoriu al său, susţine Washington Free Beacon.

Ameninţările chineze de a susţine câteva grupuri hawaiiene pro-independenţă care doresc să reinstaureze monarhia constituţională în insule, înlăturată printr-o lovitură de stat susţinută de SUA cu peste un secol în urmă, au provocat anumite temeri că bazele militare din arhipelagul strategic din centrul Pacificului sunt ameninţate într-un moment în care administraţia Obama este implicată într-o redirecţionare majoră înspre Asia ca parte a reechilibrării sale militare şi diplomatice.

Michael Pillsbury, un consultant de la Pentagon şi autor al recentei cărţi 100 Year Marathon (Maratonul de 100 de ani), a declarat că durii din armata chineză, cunoscuţi ca şi “ying pai, i-au spus că ei sunt pregătiţi să furnizeze arme activiştilor pro-independenţă din Hawaii ca răspuns la vânzările americane de arme către Taiwan.

“Sensibilitatea exagerată a Beijingului la vânzările americane de arme către Taiwan – chiar şi un glonţ sau o roată de rezervă pentru o maşină de teren – determină deseori statul chinez să arunce cuvinte dure”, a declarat Pillsbury, care a avut în ultimii ani discuţii cu 35 de generali chinezi.

Pillsbury a declarat că susţinerea mişcării de independenţă de către chinezi ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Unele arhive din SUA arată că autorităţile americane au acţionat pe cont propriu în timpul anexării din 1898, situaţie pe care Congresul SUA a investigat-o ulterior.

Cartea lui Pillsbury, publicată săptămâna trecută, dezvăluie faptul că durii din armata chineză şi din Partidul Comunist Chinez sunt o parte esenţială dintr-o strategie pe 100 de ani ce urmăreşte să înfrângă şi în cele din urmă sa domine SUA, devenind prima putere mondială în deceniile următoare, conform Washington Free Beacon.

Un alt indicator în ceea ce priveşte interesele Chinei în alimentarea tulburărilor din Hawaii a ieşit la suprafaţă în 2012, când fostul secretar de stat american Hillary Clinton a dezvăluit faptul că Beijing-ul a ameninţat că va lansa pretenţii teritoriale oficiale asupra Hawaii-ului.

Clinton a declarat că dreptul de proprietate al SUA asupra Hawaii-ului a apărut în timpul discuţiilor cu chinezii, după ce aceasta a criticat Beijing-ul pentru activităţile teritoriale destabilizatoare din Marea Chinei de Sud.

“La un moment dat, într-una dintre lungile mele discuţii în privinţa acestui subiect, unul dintre interlocutorii mei chinezi a declarat ‘Ei bine, noi am putea să pretindem Hawaii-ul’”, a declarat ea. “Am spus, ‘Ei bine, daţi-i bice, şi vom dovedi că îl deţinem.’”

Această mişcare pentru suveranitatea Hawaii-ului este formată din cel puţin 10 grupuri care urmăresc să obţină o anumită formă de independenţă de Statele Unite şi să reinstaureze monarhia înlăturată în 1893 cu suportul guvernului american şi al unei companii din cadrul Marinei SUA.

Mişcarea este non-violentă şi protestele sale din ultimii ani s-au limitat la ocuparea temporară a unor clădiri guvernamentale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor