China suspectată de ascunderea sumei de 700 miliarde USD în obligaţiuni americane

Oficialii americani s-au plans multa vreme de faptul că Beijingul isi mentine in mod intentionat un yuan subevaluat.
Oficialii americani s-au plans multa vreme de faptul că Beijingul isi mentine in mod intentionat un yuan subevaluat. (TEH ENG KOON / AFP / Getty Images)

Liu Mingkang, şeful Comisiei Regulatoare Bancare din China, a dezvăluit accidental că Beijingul deţine o sumă mai mare în obligaţiuni SUA, decât precizase anterior, conform Nikkei.

”Dispariţia” acestei sume imense ar fi provocată de neîncrederea Chinei în Statele Unite, spun jurnaliştii japonezi.

Oficialul chinez a afirmat, în timpul unui discurs la Washington, că peste jumătate din rezerva valutară a Chinei a fost investită în obligaţiuni americane. Astfel că, la sfârşitul lunii martie, aproximativ 2 trilioane USD din cele 4 trilioane din rezerva valutară a Chinei ar fi băgată în obligaţiuni.

Acest plan prezentat de Beijing nu se conformează informaţiilor oferite de Trezoreria SUA, unde China apare deţinând 1.300 de miliarde de dolari în obligaţiuni americane (cifre din februarie).

China ar putea să păstreze obligaţiunile sub anonimat, sau sub o altă identitate. Beijing-ul a făcut deja acelaşi lucru cu acţiunile japoneze, pe care le-a păstrat sub numele de OD05 Omnibus.

De asemenea, China ar putea avea acces la obligaţiuni şi prin sistemul european de obligaţiuni din Belgia, prin Euroclear. Valoarea obligaţiunilor deţinute de Belgia a crescut brusc de la 174 de miliarde de dolari, cât avea în luna august 2013, la 341 de miliarde de dolari, în luna februarie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe