Apel adresat de SUA Ucrainei şi Rusiei: Să instaleze ordinea după violenţele "inacceptabile"

Conflicte între ucraineni şi forţele pro-Rusia în Odesa. 2 mai 2014.
Conflicte între ucraineni şi forţele pro-Rusia în Odesa. 2 mai 2014. (youtube.)

Statele Unite apelează la Ucraina şi Rusia să "restaureze ordinea" după violenţele "inacceptabile" care au avut loc vineri în confruntările de la Odesa, unde 35 de persoane au murit într-un incendiu izbucnit în urma conflictelor violente.

"Violenţa şi dezordinea care au condus la atât de mulţi morţi şi răniţi sunt inaceptabile", a transmis Departamentul american de Stat, într-un comunicat, referindu-se la violenţele şi confruntările care au avut loc vineri în oraşele ucrainene Odesa şi Slaviansk.

"Cerem celor două părţi să lucreze împreună pentru restaurarea calmului, legii şi ordinii", se precizează în comunicat.

Confruntările constante dintre apărătorii unităţii Ucrainei şi separatişti proruşi s-au soldat vineri cu treizeci şi opt de morţi în portul Odesa din sudul Ucrainei. Aceste acţiuni insuflă îngrijorare cetăţenilor în legătură cu o posibilă amplificare a luptelor în sudul Ucrainei şi a atacurilor armate din partea Rusiei.

Ciocnirile violente au izbucnit în timpul unei manifestaţii pentru unitatea ţării. Mii de susţinători ai Ucrainei au ieşit pe străzi cu steagul naţional, bastoane şi căşti de protecţie, pentru a-şi arăta susţinerea pentru drumul european al autorităţilor de la Kiev, însă au fost atacaţi de militanţi proruşi înarmaţi cu bâte de baseball, lanţuri metalice şi pistoale.

Seara, proruşii s-au baricadat în clădirea Uniunii Comerciale, unde a avut loc un incendiu în timp ce clădirea era asediată de proeuropeni. Poliţia a estimat că aproximativ 38 de persoane şi-au pierdut viaţa în timpul incendiului, pe când jurnalişti locali cred că numărul persoanelor rănite ar fi de cca 123.

Operaţiunile anti-Ucraina din Odesa ar fi orchestrate direct de ofiţerul Directoratului de Informaţii al Armatei Ruse (GRU), Igor Girkin (cunoscut ca ”Strelok”). Strelok s-a identificat drept liderul paramilitarilor pro-Rusia din Ucraina, făcându-şi apariţia în public ca lider al pro-ruşilor din Odesa.

Guvernul de la Kiev a acuzat Moscova că susţine grupurile pro-Rusia în încercarea de a destabiliza ţara, trimiţând un număr mare de soldaţi veterani, agenţi speciali şi bani pentru a orchestra mişcările „separatiste”.

Totodată, doi militari ucraineni au fost ucişi, vineri, în cursul unor "lupte intense" cu rebeli proruşi în apropierea oraşului Slaviansk, baza principală a forţelor proruse din estul Ucrainei, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării.