China se supără pe Marea Britanie pentru că deschide subiectul drepturilor omului, anulează întâlniri

Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (ADRIAN DENNIS / AFP / Getty Images)

China a condamnat, marţi, Marea Britanie pentru ”interferenţă în problemele interne”, ca răspuns la raportul pe tema drepturilor omului de anul trecut, la numai o zi după ce Beijingul a anulat discuţiile pe tema drepturilor omului programate miercuri, a notat Reuters.

În raportul pentru drepturile omului de anul trecut, Marea Britanie a catalogat China drept ”o ţară problemă”, precizând existenţa unei accentuări chiar mai evidente a abuzurilor în drepturile omului. Raportul cita şi ”represiunea în forţă a protestelor etnice din Tibet şi Xinjiang”.

China a reacţionat imediat la acest raport anulând discuţiile de la Beijing cu privire la drepturile omului. Miercuri, oficialii britanici şi chinezi ar fi trebui să se întâlnească la Londra.

Cele două ţări au convenit să reia discuţiile în timpul unei vizite a premierului britanic David Cameron în China programată pentru luna decembrie.

Discuţiile dintre China şi partenerii săi occidentali cu privire la situaţia drepturilor omului au fost, de mai multe decenii, un eşec total, din cauza controlului absolut exercitat prin teroare pe care Partidul Comunist, aflat încă la putere, este silit să-l menţină atâta timp cât doreşte să-şi asigure existenţa.

Raportul britanic este plin de ”remarci iresponsabile cu privire la sistemul politic chinez, defăimează şi critică situaţia drepturilor omului din China”, conform ministerului de Externe de la Beijing.

Marea Britanie trebuie să înceteze să folosească drepturile omului ca pe un pretext pentru a interfera în politicile interne şi suveranitatea judiciară a Chinei, susţin oficialii chinezi.

Vizita lui Cameron a avut ca scop îmbunătăţirea relaţiilor comerciale dintre cele două ţări. Cele două se află într-o dispută pe tema liderului spiritual din Tibet ce a produs o îngheţare a relaţiilor diplomatice.